Venezuela: strijd tegen armoede en voor democratie prioritair
De Bisschoppenconferentie van Venezuela heeft op haar voorjaarsbijeenkomst van 7 tot 12 januari 2022 aartsbisschop Jesús González de Zárate Salas van Cumaná verkozen tot nieuwe voorzitter. Bij zijn aantreden onderstreepte hij dat armoedebestrijding, democratie en migratie de topprioriteit zijn van de katholieke bisschoppen in het Zuid-Amerikaanse land. Er zijn ook een nieuwe secretaris-generaal en twee vicevoorzitters verkozen.
De nieuwe voorzitter verwees naar de dramatische en complexe situatie in Venezuela. Hij somde uitdagingen op zoals migratie, armoede en transportproblemen en herhaalde dat de Kerk altijd al te midden van het volk heeft willen staan en de dagelijkse realiteit wil delen van de bevolking. Bisschop Raúl Biod Castillo van La Guaira, de nieuwe secretaris-generaal, stelde dat de verkondiging van het Evangelie de prioriteit blijft van de katholieke Kerk in Venezuela. De Kerk zal zich blijven inzetten voor de versterking van de instellingen en de democratie. Tegenover de zelfverheerlijking van de leiders van het land en de repressie, waardoor het olierijkste land van de regio al decennia in crisis is, plaatste hij het respect voor instellingen op alle niveaus: sociaal, familiaal, politiek, economisch en kerkelijk.
Het linkse bewind heeft de bevolking aan de rand van de armoede bracht en gezorgd voor de ergste niet-oorlogsgerelateerde migratiecrisis ter wereld. Bisschop Biod Castillo
De nieuwe secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie uitte zware kritiek op het wanbeleid van de in sommige kringen verheerlijkte openvolgende linkse president Hugo Chavez en zijn opvolger Nicolas Maduro, waarvan 95 procent van de bevolking het slachtoffer is. Onder hun bewind heeft de armoede van de bevolking dramatische vormen aangenomen en sinds het aantreden van Maduro zijn meer dan 6 miljoen burgers het land ontvlucht. De grote uitdaging voor ons bestaat er in om diegenen die gevlucht zijn, maar ook al diegenen die gebleven zijn en zich in de steek gelaten voelen bij te staan.
Bron: Fides/Crux