Verbondenheid en inspirerende weerbaarheid als antwoord op geweld

De Vredesambassadeurs gingen elk op hun manier met traumatiserende ervaringen aan de slag en inspireren zo tot liefde, verbondenheid en weerbaarheid.
15/12/2017 - 16:12

Kristin Verellen met Circles – We have the choice, Mohamed El Bachiri met zijn Jihad van liefde en Christophe Busch met Kazerne Dossin werden donderdag uitgeroepen tot nieuwe Ambassadeurs voor de Vrede, een onderscheiding die jaarlijks door de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen wordt toegekend aan individuen en groepen die zich onderscheiden door hun inzet voor vrede, weerbaarheid, verbondenheid en respect voor de mensenrechten. Vanavond staan we willens nillens stil bij de gevolgen van extremisme, haat en destructie. Maar ook sterke verhalen van verzet daartegen, vanuit een diep doorleefd gevoel van liefde, vertelde Annemarie Gielen, algemeen secretaris van Pax Christi Vlaanderen.

Met deze titel willen wij aantonen dat vrede geen ver-van-ons-bed-verhaal is: aan vrede werken vele mensen. Annemarie Gielen

De vredesambassadeurs 2017
De vredesambassadeurs 2017 © Anne Vansteelandt/PCV

Kristin Verellen en Mohamed El Bachiri danken de onderscheiding aan de positieve manier waarop zij met de traumatische ervaring van de aanslagen van 22 maart 2016 aan de slag gingen. Beiden verloren er hun levenspartner, maar haalden daaruit tegelijk ook de kracht tot een diepmenselijke en inspirerende weerbaarheid: Verellen met het burgerinitiatief Circles als antwoord op blind geweld en terreur en als aansporing tot verbinding, Mohamed El Bachiri met zijn Jihad van liefde als geweldloos antwoord op haat en wrok. Busch en Kazerne Dossin werden bekroond voor de ijver en de manier waarop zij de mechanismen die tot de zwaarste mensenrechtenschendingen leiden aan de kaak stellen.

Annemarie Gielen wees in De Markten in Brussel erop dat deze prijzen worden uitgereikt tijdens dezelfde week waarin ook ICAN,  de Internationale campagne voor de afschaffing van kernwapens, de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Hier in België voeren we al sinds het ontstaan van Pax Christi Vlaanderen strijd tegen kernwapens. Die strijd heeft onze beweging in de jaren 1980 groot gemaakt. Het Verbodsverdrag op Kernwapens dat al door 53 landen werd ondertekend is, naast de toekenning van de Nobelprijs, een eerste lichtpunt in deze strijd. De Ambassadeurs voor de Vrede stuurden intussen een open brief aan premier Charles Michel waarin ook België wordt aangemaand dit verbodsverdrag te tekenen.

Pax Christi-voorzitter Hildegarde Vansintjan zei: Deze Vredesprijzen brengen hier niet alleen joden, moslims en christenen samen. Ze doen meer dan dat. Ze brengen iedereen samen en overstijgen het geven van namen en etiketten in ons gezamenlijk verlangen naar Liefde en Vrede.

Dankwoord van Hildegarde Vansintjan