Vergeving en verzoening zijn nooit soft - Erik Galle

Tertio spreekt met priester en psycholoog Erik Galle over het crossmediale project Twaalf stapstenen naar barmhartigheid.
23/02/2016 - 15:23

12 bezinnings- en gebedskaarten, 1 voor elke maand van het Jaar van Barmhartigheid, tonen telkens een andere weg naar barmhartigheid. Op de voorkant legt een foto zichzelf uit aan de hand van een spreuk van de maand. Een weldoordachte lay-out helpt de boodschap over te brengen.

Erik Galle • De afbeelding vertelt een verhaal op zich en maakt deel uit van het geheel. Het is niet de bedoeling dat je de kaart zomaar omdraait zonder erbij stil te staan. Op de achterkant staat een tekst die telkens uit twee delen bestaat. Ik begin met een tekst uit het leven. Dat komt vooral de herkenbaarheid ten goede. Daaronder is plaats voor een kort gebed, en dus voor een expliciet religieuze dimensie.

Verdieping op Kerknet bij elke gebedskaart

Naast de context diepen we het thema van de maand wat meer uit. Ik zocht er passende Bijbelpassages bij. Het maandthema geeft het perspectief aan van waaruit we die vaak bekende teksten opnieuw lezen. Zo krijgen ze een nieuwe betekenis, legt de gewezen Braambos-redacteur uit. Uit het Braambosarchief halen we korte videofragmenten. Die onderbouwen het thema veeleer getuigend. En met basisvragen en tips om samen stil bij te staan, willen we een aanzet geven voor wie in groep aan de slag wil.

Oppassen voor te grote aaibaarheidsfactor

De twaalf stappen volgen het ritme van het jaar, met zijn sterke momenten. Zo komen in de kaart van februari Broederlijk Delen en de vasten aan bod; november is het uitgelezen moment om de Allerheiligensfeer binnen te brengen. Galle waarschuwt wel voor een te hoge aaibaarheidsfactor van barmhartigheid. 

Vergeving is niet zomaar een onderonsje met God. We kunnen niet zomaar een deal sluiten.

Onze daden hebben consequenties waarvoor we onze verantwoordelijkheid moeten opnemen. Vergeving en verzoening zijn nooit soft. Het kan alleen maar bevrijdend zijn als we een maximale inspanning leveren. Maar we blijven staan in het dilemma dat we altijd zondaars blijven.

3000 sets met gebedskaarten

Aan parochies werden al ruim 3000 sets met gebedskaarten verkocht. We zien dat er wel degelijk aandacht en interesse is voor het Jaar van de Barmhartigheid, weet Galle. Met de website hopen we een ruim publiek aan te spreken: van scholen, over catecheseprojecten tot Bijbelgroepen. In die zin is het een experiment niet enkel met de kaarten te werken. Ze nodigen uit verder te kijken.

Zo kunnen groepen samen hun kijk op het thema verbreden en verdiepen.