Vier martelaren van Democratische Republiek Congo zalig verklaard

De vier priesters werden op 28 november 1964 vermoord door communistische rebellen en afgelopen zondag 18 augustus zalig verklaard.
20/08/2024 - 15:37
De zalig verklaarde martelaars (van links naar rechts) Vittorio Faccin, Luigi Carrara, Giovanni Didoné en Albert Joubert
De zalig verklaarde martelaars (van links naar rechts) Vittorio Faccin, Luigi Carrara, Giovanni Didoné en Albert Joubert © Xaveriaanse missionarissen

Drie van de martelaren waren Italiaanse Xaveriaanse missionarissen: Vittorio Faccin, Luigi Carrara en Giovanni Didoné. De vierde was een in Congo geboren Franse priester, Albert Joubert. Ze werden vermoord op 28 november 1964 door communistische rebellen tijdens de Kwilu-opstand. 

In opdracht van paus Franciscus verklaarde kardinaal Fridolin Ambongo Besungu hen zalig tijdens een ceremonie gehouden in Uvira, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, nabij de grens met Burundi. 

Tijdens het Angelusgebed op zondag bracht paus Franciscus hulde aan de vier nieuwe zaligen. Hij zei dat hun martelaarschap de bekroning betekende van een leven in dienst van de Heer en van hun broeders. 

Moge hun voorbeeld en voorspraak wegen van verzoening en vrede bewerken voor het welzijn van het Congolese volk.

Paus Franciscus

Beluister paus Franciscus, Italiaans met Engelse ondertitels.

Bron: Vatican News (Engels)