Vluchtelingen en jezuïeten zijn pater van der Lugt niet vergeten

Jesuit Refugee Service (JRS), de internationale vluchtelingendienst van de jezuïeten, runt een Frans van der Lugt Centrum in Bourj Hammoud in Libanon.
29/12/2017 - 12:22
Pater Frans van der Lugt werd in 2014 koelbloedig vermoord in Homs
Pater Frans van der Lugt werd in 2014 koelbloedig vermoord in Homs © B.M.

De herinnering aan de Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt is nog steeds bijzonder levendig bij de Syrische vluchtelingen tussen de ceders in Libanon. JRS, de Internationale Vluchtelingendienst van de Jezuïeten, beheert al enige tijd een Frans van der Lugt Centrum voor vluchtelingen in Bourj Hammoud, een Armeense wijk in Beiroet. Dankzij het initiatief wordt onder meer onderwijs verstrekt aan een 500-tal Syrische vluchtelingenkinderen. De jezuïeten verstrekken er ook gezondheidszorg.

De hulp die er in deze wintermaanden door de jezuïeten wordt verstrekt, is echter slechts een druppel op een hete plaat. Volgens de UNHCR leven er 1,5 miljoen geregistreerde Syrische asielzoekers in Libanon, terwijl het land slechts vier miljoen inwoners telt. JRS-verantwoordelijken schatten  dat er in werkelijkheid ruim 2 miljoen vluchtelingen uit Syrië en Irak in Libanon verblijven.

Bron: S.J.