Volgende Taizé-jongerenbijeenkomst in Ljubljana

De Sloveense stad Ljubljana is gastheer van de volgende Europese jongerenbijeenkomst van Taizé van eind 2023 tot begin 2024.
03/01/2023 - 13:14
Gebed met de broeders van Taizé
Gebed met de broeders van Taizé © Vatican Media

De Pelgrimage van Vertrouwen, waarvoor de Taizé-gemeenschap elk jaar rond de jaarwisseling duizenden jongeren uit heel Europa samenbrengt in een of andere Europese grootstad, zal op het einde van 2023 voor het eerst in Slovenië plaatsvinden. Dat is op het einde van de recente bijeenkomst in Rostock (Duitsland) door broeder Alois, de prior van Taizé,  bekendgemaakt. Slovenië combineert openheid en traditie. En vooral ook, het land bezit een grote traditie van gastvrijheid. Volgens aartsbisschop Stanislav Zore van Ljubljana zal de jongerenbijeenkomst er plaatsvinden van 28 december 2023 tot 1 januari 2024. Hij nodigde de inwoners van Ljubljana uit om de deuren van hun huizen en parochies te openen om er jongeren uit heel Europa te verwelkomen. 

In zijn slotmeditatie op de bijeenkomst in Rostock zei broeder Alois aan de ca. 5.000 aanwezige jongeren dat de Kerk niet langer een trots en groot vat is. Zij is meer als de kleine boot waarin Jezus met zijn vrienden zat. Daarin gaf Jezus hen, op dat moment midden in de storm, het geschenk van vertrouwen in God. De prior van Taizé erkende dat er de afgelopen jaren veel dingen zijn misgegaan in de Kerk. Hij verwees onder meer naar de gevallen van misbruik waarmee de gemeenschap van Taizé zelf te maken heeft gehad. Maar daaraan moeten wij toevoegen dat veel gelovigen voor waarheid en gerechtigheid hebben gestreden. In deze geest willen wij, broeders van Taizé, onze inzet voor de waarheid voortzetten.

Bron: Persdienst Taizé/Vaticannews.va