Vrouwelijk talent op het platteland onderscheiden

Ons/KVLV, Vrouwen met vaart, heeft vier projecten van moedige vrouwen onderscheiden die bijdragen tot de promotie van de landbouw op het platteland.
28/03/2018 - 15:56

Ons/KVLV, Vrouwen met vaart heeft de prijzen toegekend voor Vrouwelijk talent op het platteland. De prijs, die om de twee jaar wordt toegekend, erkent de inzet van vrouwen voor het platteland. Het zijn vrouwen, die in de lijn van het engagement van KVLV, Vrouwen met vaart en andere organisaties binnen Ons, hun passie en talent inzetten en ontplooien om mee vorm te geven aan de samenleving in onze dorpen en landelijke gemeenten, zegt Jeanine Vandormael, persverantwoordelijke van Ons. De vier winnaars werden geselecteerd uit 34 inzendingen en 10 genomineerden en ze krijgen elk 2.000 euro. Naast een uitzending op OnsTv komt er ook een reportage in het tijdschrift Vrouwen met vaart.

Vier projecten van vrouwen met talent onderscheiden
Vier projecten van vrouwen met talent onderscheiden © Morgane Gielen/KVLV Vrouwen met vaart

Zorg en aandacht voor mensen

De eerste prijs, voor een jongere, ging naar Roosje Koninckx voor De Belevingstuin in Muizen, een project opgebouwd rondom de boomgaard van bioboerderij De Baarbeekhoeve. Koninckx verzoent daarin duurzame landbouw, educatie en zorg in een project dat zowel rusthuisbewoners als schoolkinderen weet te bereiken. Dit project brengt mensen samen, richt zich tot verschillende generaties en verschillende specifieke doelgroepen en bezit een grote maatschappelijke waarde, aldus de jury.

De tweede prijs van 2000 euro werd door KVLV-voorzitter Nik Van Gool toegekend aan Mama’s Depot uit Bertem, een project voor kansarme gezinnen op het platteland. In Mama’s Depot wordt materiaal voor kinderen, zoals kledij, schoolgerief, boeken, speelgoed .. binnengebracht dat twee keer per maand kan aangekocht worden door jonge gezinnen. Het is bovendien een ontmoetingsplek waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Farm-Fun, een melkveebedrijf uit Bocholt dat belangstellenden laat kennismaken met landbouw, landbouwdieren en de boerderij krijgt de derde prijs. De jury looft het bedrijf omdat het zowel kinderen weet te bereiken, maar ook een  economische en maatschappelijke meerwaarde heeft.  

Beter imago voor landbouw

Minister Joke  Schauvliege overhandigde een prijs aan Mieke Vanderschueren van Den Igemkouter uit Idegem, een gemengd landbouwbedrijf dat land- en tuinbouw een beter imago tracht te verschaffen aan de hand van kinderfeestjes, teambuilding, klasbezoeken, buitenspeeldagen voor kinderen, diergewenning, hoevetoerisme en sensibilisering voor de sector.

Inge Moors, gedeputeerde van de provincie Limburg, gaf haar prijs aan Caroline Van Dijck die evenals Mieke Vanderschueren mensen naar haar melkveebedrijf brengt om hen via kinderfeestjes en teambuilding dichtbij de landbouw te brengen.