VS: evangelische kerkleiders over bestorming Capitool

Volgens enkele vooraanstaande evangelische kerkleiders in de VS speelde ook het christelijk nationalisme een rol in de bestorming van het Capitool.
26/02/2021 - 12:45
Het Capitool in Washington
Het Capitool in Washington © WCC

Enkele bekende evangelische kerkleiders, onder meer Walter Brueggemann, Aaron Niequist en Israel Houghton, hebben in een gemeenschappelijke verklaring kritiek geleverd op de rol van wat ze het christelijke nationalisme noemen in de bestorming van het Capitool. De aanval, waarbij honderden pro-Trump-aanhangers de zetel van de volkvertegenwoordiging in de VS op Capitol Hill bestormden, bracht de veiligheid van gekozen politici en hun personeel in gevaar, schrijven de ondertekenaars.

Christelijk nationalisme heeft mensen geradicaliseerd en het leven van mensen in gevaar gebracht. Wij wijzen deze perversie van het christelijke geloof af.

De initiatiefnemers vestigen de aandacht erop dat er naast symbolen van blanke suprematie en afbeeldingen van de QAnon-samenzwering, ook Bijbels en borden met teksten zoals: Jezus redt! door de bestormers werden meegedragen. De evangelische kerkleiders zijn duidelijk en ondubbelzinnig in hun afwijzing van de bestorming: Dit was een gewelddadige, racistische en anti-Amerikaanse opstand.

Bron: Premier Christian Radio