Waarom het azuurblauw van de Italianen christelijke wortels heeft

Waarom dragen de spelers van de Italiaanse voetbalploeg een azuurblauwe outfit? De Italië-blog Cosiddetto levert het antwoord.
29/06/2024 - 15:46
De Squadra Azzurra voor hun EK-match tegen Kroatië.
De Squadra Azzurra voor hun EK-match tegen Kroatië. ©Belga

De Italiaanse nationale voetbalploeg staat bekend als la squadra azzurra. Maar waarom dragen de spelers een azuurblauwe outfit, terwijl de nationale vlag van Italië bestaat uit groen, wit en rood? De blog cosiddetto.be levert het verrassende antwoord.

Azuurblauw is sinds 6 januari 1911 de kleur van het Italiaanse nationale elftal. Op die dag trok de nationale voetbalploeg voor het eerst de bekende  voetbaluitrusting aan. Dit gebeurde als eerbetoon aan het Italiaanse Koninklijke Huis, de Casa di Savoia. De katholieke, adellijke familie di Savoia had een bijzondere verering voor de Maagd Maria, die in de christelijke iconografie steeds met een azuurblauwe mantel wordt afgebeeld. 

Gaandeweg namen ook andere Italiaanse nationale ploegen de kleur over en sinds de Olympische Spelen van 1932 zijn alle Italiaanse nationale sportlui uitgerust in het blauw. 

Ook al is de monarchie in Italië sinds 1946 afgeschaft, het azuurblauw leeft nog steeds door in de vlag van de Italiaanse president: een groen-wit-rode vlag afgeboord met een azuurblauwe rand.