Welzijnszorg en Studio Globo openen inleefatelier over armoede in Roeselare

Na Hasselt is er nu ook in Roeselare een inleefatelier om volwassenen meer inzicht te geven in de complexiteit van armoede en aan te zetten tot actie.
14/03/2025 - 16:25

Zowel Studio Globo als Welzijnszorg geloven sterk in de inleefmethodiek als middel om duurzame verandering op gang te brengen. Samen willen ze de complexe problematiek van armoede structureel aanpakken. Kort na de opening van een eerste inleefatelier in Hasselt(externe link), in 2022, staken beide organisaties de koppen bij elkaar om een soortgelijk aanbod in Roeselare uit te bouwen. Dankzij 'Iedereen gelijk in de wijk' kunnen groepen volwassenen sinds 13 maart nu ook in de West-Vlaamse stad om zich beter in te leven in de armoede-problematiek.

Lees hieronder verder
Inleefatelier Roeselare
Tijdens het spel krijgen de deelnemers een rol, gebaseerd op het verhaal van een bestaande persoon. © Welzijnszorg vzw

'Aanvankelijk zou het atelier in Roeselare een kopie worden van dat in Hasselt, maar dat draaide toch net iets anders uit', zegt Jan Demuynck, educatief medewerker van Welzijnszorg in West-Vlaanderen. 'Ter voorbereiding interviewden we dertien mensen uit de binnenstad afkomstig uit drie categorieën: ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en professionals. Hun verhalen werden vervolgens verwerkt in fiches en in een podcast. Tijdens het inleefatelier krijgt iedere deelnemer een rol van een van die dertien personen toegewezen. In die zin gaat een inleefatelier verder dan een inleefweek. Je kruipt werkelijk in de huid van iemand betrokken bij armoede.'

Een inleefatelier gaat verder dan een inleefweek. Je kruipt werkelijk in de huid van iemand betrokken bij armoede.

Jan Demuynck

Na het spel volgt een nabespreking waarbij alle deelnemers reflecteren over hun rol en opgedane ervaringen. Zo worden vooroordelen blootgelegd en verwerven de aanwezigen meer inzicht in de armoede-problematiek. Ook vrijwilligers en professionals botsen immers op drempels of lopen soms vast in het systeem waarin ze moeten functioneren. 
Het inleefatelier laat zien dat armoede niet over individuele schuld gaat maar over maatschappelijke verantwoordelijkheid. Thijs Smeyers, directeur van Studio Globo: 'We zijn zelf de verandering die we zoeken. Of zoals Anne Frank zei: 'Wat geweldig dat niemand ook maar één moment hoeft te te wachten met het verbeteren van de wereld'.' 

Meer weten? Bekijk onderstaande trailers of contacteer Jan voor Roeselare (jan.demuynck@welzijnszorg.be of 051 26 08 04) of Inge voor Hasselt (inge.koekelkoren@welzijnszorg.be of 02 213 04 11) 

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Dit is wat je krijgt als je minstens 5.000 euro neertelt: een hoedje van de paus met echtheidscertificaat

Het hoofddeksel is door de paus gedragen en aan de binnenzijde gesigneerd, dat garandeert een officieel certificaat. Je kan nog bieden tot 27 april.

Pasen

Op zondag 20 april vieren alle christelijke kerken samen Pasen. Kerkleiders uit vijf verschillende tradities in ons land delen samen een paaswens.

Jean-Marie Speich (rechts) op 15 januari 2025 tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie voor het diplomatieke corps in Slovenië

Hij zal de komende jaren een belangrijke rol spelen bij de vervanging van verschillende bisschoppen die met pensioen gaan.

Het Acta Sanctorum, een werk van drie eeuwen, opgevat als een kritische encyclopedie van alle heiligen van het Oosten en het Westen

Het unieke heiligenonderzoek van de Bollandisten krijgt een plek in het Memory of the World-register van Unesco. Een mijlpaal voor Belgisch erfgoed.

Met de Bijbel in haar hand kijkt Ana uit naar haar doopsel.

Het aantal volwassen kandidaat-dopelingen in de katholieke Kerk in België blijft opvallend toenemen. Dit jaar zijn het er 536.

Vertaler Marlon Winedt kreeg feestelijk een exemplaar overhandigd van de Papiamentobijbel waaraan hij meewerkte

Meer dan 6 miljard mensen hebben nu toegang tot de complete Bijbel in hun eigen taal. Dat zijn er 100 miljoen meer dan in 2023. Ontdek de infografiek.