Wereldgemeenschap moet migratiebeleid over andere boeg gooien

Het Vaticaan roept de internationale gemeenschap op tot preventieve tussenkomsten zodat migranten niet gedwongen worden te emigreren.
05/12/2020 - 00:00

Geen enkel land kan zelfstandig de oplossing aanreiken voor de migratiepolitiek. Dat moet het werk zijn van de wereldgemeenschap en er moet een alomvattende oplossing komen. Dat verklaarde staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin na het drama met de bootvluchtelingen van de Aquarius, die eerst in Italië en Malta werden geweigerd, en in het vooruitzicht van de Wereldvluchtelingendag (vandaag woensdag 20 juni).

Staatssecretaris Parolin pleit voor een preventieve aanpak, waarbij problemen als oorlogen, conflicten, ellende, honger en onderontwikkeling in de landen van herkomst worden aangepakt. Zonder structurele oplossingen blijven jonge mensen uit deze landen op de vlucht slaan, ondanks alle gevaren en alle oproepen om toch maar in hun land te blijven. De kardinaal erkent dat een dergelijke aanpak wat tijd kan vragen. Maar in afwachting kan erover gewaakt worden dat vluchtelingen op een veilige manier kunnen migreren.

Bron: I.Media