Wereldjongerendagen in 2022 in Lissabon

Volgens kardinaal Manuel Nascimento Clemente, de patriarch van Lissabon, gaat met de toewijzing een lang gekoesterde droom in vervulling.
28/01/2019 - 15:44

Kardinaal Kevin Farrell heeft op het einde van de Wereldjongerendagen (WJD) in Panama bekendgemaakt dat volgende editie van het evenement in 2022 zal plaatsvinden in de Portugese hoofdstad Lissabon. Het zal dan de negende keer zijn dat de WJD in Europa plaatsvinden. Zoals verwacht woonden ongeveer 700.000 mensen de slotviering met paus Franciscus bij op het grote veld van het Metro Park, in het noordoosten van Panama-Stad in de richting van de internationale luchthaven Tocumen. Kardinaal Manuel Nascimento Clemente, de patriarch van Lissabon, stelde in een eerste reactie dat zijn landgenoten al vele jaren wachten en hopen dat de WJD in hun land zouden plaatsvinden. Dit is voor ons land ook een kans om met de banden met Portugeessprekende landen, zoals Brazilië of Angola, te versterken. Fernando Medina, de burgemeester van Lissabon, noemde het in zijn reactie een immense vreugde en eer voor zijn stad om dit unieke evenement voor jongeren uit de hele wereld te mogen organiseren. Wij zullen alle jongeren hartelijk verwelkomen in Lissabon, verzekerde hij.

Paus Franciscus in het Casa Hogar del Buen Samaritano
Paus Franciscus in het Casa Hogar del Buen Samaritano © Vatican Media

Aansluitend bij de eucharistieviering bezocht paus Franciscus aidspatiënten en ontmoette hij in het Rommel Fernández Stadion nog de vrijwilligers van de WJD. Bij zijn  bezoek aan het Casa Hogar del Buen Samaritano veroordeelde hij de sociale stigmatisering van hiv/aids in Midden-Amerika en stelde hij vast dat patiënten nog altijd als melaatsen worden beschouwd. Ook onverschilligheid kan verwonden en doden. Panama telt meer dan 7.000 aidspatiënten en naar schatting 25 à 30.000 mensen zijn er besmet met het hiv-virus. Bij het angelusgebed aan het Casa Hogar del Buen Samaritano drong de paus aan op een rechtvaardige en vreedzame oplossing in Venezuela, respect voor de mensenrechten en de bevordering van het welzijn van de bevolking. Hij vroeg te bidden voor de slachtoffers van de terreuraanslag in de kathedraal van Jolo op de Filippijnen en sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers van milieurampen in Mexico en Brazilië.

Vlak voor zijn vertrek bedankte de paus in het Rommel Fernández Stadion nog alle vrijwilligers van de WJD. Na een getuigenis van een Poolse jongere vestigde WJD-coördinator Romulo Aguilar de aandacht erop dat een aantal van die vrijwilligers jonge moslims, boeddhisten en joden zijn.

Bron: I.Media/Kathpress.at