Wereldwijde solidariteit met slachtoffers in Straatsburg

Woensdagmiddag werden de klokken van de stad Straatsburg tien minuten lang geluid ter herdenking van de slachtoffers van de aanslag op de Kerstmarkt.
13/12/2018 - 13:20
De kathedraal van Straatsburg
De kathedraal van Straatsburg © Eglise Catholique en Alsace

Uit de hele wereld zijn boodschappen van steun en solidariteit binnengelopen voor de slachtoffers voor de terreuraanval op de kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg. Ook paus Franciscus stuurde een boodschap naar de plaatselijke aartsbisschop Luc Ravel, waarin hij zijn medeleven uitspreekt met de getroffen families en belooft om te bidden voor de slachtoffers van het geweld. De paus beschrijft in zijn rouwtelegram zijn verdriet en grote bezorgdheid naar aanleiding van de aanslag waarbij minstens drie doden en 12 (zwaar)gewonden vielen.

Aartsbisschop Luc Ravel merkte in zijn reactie op dat de terreurdaad gericht was tegen een symbool van Straatsburg: De kerstmarkten in Straatsburg behoren tot de oudste van Europa. Onze stad noemt zichzelf zelfs Kersthoofdstad. De aartsbisschop gaf woensdag de opdracht om de klokken te luiden in de stad en ging woensdagavond voor in een stille wake in de kathedraal van Straatsburg.

De Raad van Religieuze Leiders van Frankrijk veroordeelt de terreuraanval bijzonder scherp. Wij drukken onze genegenheid en solidariteit uit met de slachtoffers, hun families en hun geliefden. Wij nodigen onze gelovigen uit tot broederschap en gebed om de rust te helpen terugkeren. Hoop is sterker dan alle haat. 

Ook de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie (DBK), kardinaal Reinhard Marx, reageert geschokt op de aanslag. Woorden schieten tekort bij dit nieuwe geweld in Straatsburg, dat heel het Europese continent treft. Dit geweld is een aanslag tegen het menselijke samenleven en het zaait angst en onzekerheid. Meer dan ooit is cohesie in onze samenleving noodzakelijk.

Bron: VIS/CEF/Vaticannews.va/Kipa-Apic