Witte pater bouwt rolstoelfietsen voor gehandicapten in Ghana

De Engelse witte pater Trevor Robinson bouwt rolstoelfietsen voor jonge en volwassen gehandicapten in de Ghanese stad Tamale.
20/07/2019 - 15:02
De Engelse witte pater Trevor Robinson bouwt rolstoelfietsen voor jonge en volwassen gehandicapten in de Ghanese stad Tamale.
De Engelse witte pater Trevor Robinson bouwt rolstoelfietsen voor jonge en volwassen gehandicapten in de Ghanese stad Tamale. © Zenit/Fides

In Tamale, een Ghanese stad met meer dan 300.000 inwoners, zijn jongeren en volwassenen met een handicap duidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Dat is ongewoon, omdat in Ghana mensen met een handicap doorgaans gedwongen zijn om in hun eigen buurt te blijven. De rest van de wereld bestaat eigenlijk niet voor hen en dat is even frustrerend als vernederend. Trevor Robinson, een Engelse witte pater (lid van de Sociëteit van Missionarissen van Afrika, zoals de congregatie voluit heet), kon het niet langer aanzien. Hij besloot om eenvoudige, handgemaakte rolstoelen op drie wielen voor hen te maken. In zijn rolstoel-driewieler kan de bestuurder op zijn rolstoel blijven zitten en de pedalen met zijn handen bewegen. Het resultaat: tot immobiliteit veroordeelde jongens en meisjes krijgen hun mobiliteit terug. Van de oorspronkelijke idee tot het eerste prototype, het ging snel en dankzij de hulp van vele vrijwilligers en enkele gulle donoren kon pater Trevor Robinson oude fietsen en ander restmateriaal recycleren tot rolstoelfietsen.

Straatarm

Ik wist meteen dat zo’n driewieler een buitenkans zou zijn voor de straatkinderen met een handicap hier in Tamare, zegt pater Trevor. Ik vroeg een paar van hen om mij te helpen. In het begin maakten we er een tiental per week. Nu zijn we bijna aan vijftig stuks. Een afgewerkte rolstoelfiets kost omgerekend ongeveer 250 euro. Ze gaan naar mannen, vrouwen en al iets oudere kinderen die te arm zijn om er zelf een te kopen. Sommige gehandicapten bieden ons een beetje geld - als ze het hebben - maar voor het grootste deel zijn de gelukkigen mensen die zo arm zijn dat ze helemaal niets kunnen betalen.

Hoop

Als we een gehandicapte zo’n driewieler kunnen bezorgen, gaat zijn wereld open en krijgt hij opnieuw hoop om van zijn leven iets te maken, glundert pater Trevor. Dankzij de rolstoelfiets kunnen ze nu overal naartoe. Het  stelt hem in staat om andere mensen te ontmoeten en zelf als mens te groeien. En bovendien worden hun spieren sterker en verbetert hun algemene fysieke conditie. Je ziet een glimp van dankbaarheid en licht in hun leven.

Bron: Zenit