Zaligverklaring filosoof Romano Guardini wordt voorbereid

Het aartsbisdom München en Freising wil de zaligverklaring van de Duits-Italiaanse filosoof en theoloog Romano Guardini (1885-1968).
05/09/2018 - 21:37

Het Duitse aartsbisdom München en Freising is deze maand gestart met de voorbereiding van het proces voor de zaligverklaring van de Duits-Italiaanse filosoof en theoloogRomano Guardini (1885-1968). Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste katholieke denkers van de vorige eeuw en als een wegbereider van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965).

Vooraanstaand katholiek denker

Guardini werd in 1885 in het Italiaanse Verona geboren, maar woonde en werkte vrijwel zijn hele leven in Duitsland. In 1910 werd hij tot priester gewijd. In 1915 promoveerde hij als theoloog aan de universiteit van Freiburg. Tussen 1923 en 1939 doceerde hij Godsdienstfilosofie en Katholieke Wereldbeschouwing in Berlijn. In 1939 moest hij van de nazi’s zijn leeropdracht neerleggen. Na de oorlog werd hij nog hoogleraar in Tübingen.

Vermogen tot interdisciplinariteit

Volgens professor Ugo Perone, die de Guardini-leerstoel heeft aan de Humboldt Universiteit van Berlijn, werd zijn denken gekenmerkt door het vermogen tot interdisciplinariteit: Als onderzoeker was hij niet enkel geïnteresseerd voor de theologie, maar ook voor de filosofie en poëzie. Tegelijkertijd gaf hij vorm aan praktisch pastorale projecten - zoals de ontwikkeling van de liturgie - en drukte hij een sterke stempel op het katholicisme in Duitsland.

Slechts uitzonderlijk zijn zoveel vaardigheden verenigd in één persoon.

Bron: Katholisch.de