Zeven zaligen wachten op heiligverklaring

Het is al sinds 2019 geleden dat nog eens iemand heilig werd verklaard.
13/02/2021 - 11:27
Charles de Foucauld (1858-1916)
Charles de Foucauld (1858-1916)

Door de coronapandemie heeft paus Franciscus sinds 13 oktober 2019 niemand meer heilig verklaard. Toen werden John Henry Newman, Dulce Lopes Pontes, Marguerite Bays, Marie Thérèse Chiramel Mankidyan en Joséphine Vannini op het Sint-Pietersplein in Rome heilig verklaard. Zo werd 2020 het jaar waarin voor het eerst in 26 jaar niemand heilig werd verklaard. De traditie wil dat de paus zelf voorgaat in de vieringwaarin iemand heilig wordt verklaard, terwijl een zaligverklaringen sinds een beslissing van paus Benedictus XVI opnieuw in het land van herkomst van de zalige wordt gevierd. Dat heeft echter niet belet dat de Congregatie voor Heiligverklaringen decreten is blijven publiceren voor de erkenning van eerbiedwaardigen, zaligen en heiligen.

Het zorgt ervoor dat er momenteel zeven personen in de wachtkamer zitten om heilig verklaard te worden. Het gaat om de Italiaan Louis Marie Palazzolo, Devasahayam Pillai (India), Marie Françoise Rubatto (Italië), de Fransen Charles de Foucauld en César de Bus, de Italiaanse zuster Maria Domenica Mantovani (26 mei 2020) en de Italiaanse priester Justin Russolillo. Volgens de congregatie is er momenteel nog geen datum vastgelegd voor hun heiligverklaring.

Paus Franciscus zou vooral de heiligverklaring van Charles de Foucault erg genegen zijn. In enkele media werd al Pinksteren als datum voor een gezamenlijke heiligverklaring naar voor geschoven. Maar dat wordt door de congregatie met klem ontkend en ook en zondag in juni zou omwille van de geldende coronaregels en de te verwachten toevloed van belangstellenden nog te vroeg komen. De Congregatie voor Heiligverklaringen sluit alvast uit dat een onlineplechtigheid, zonder volk op het Sint-Pietersplein in Rome, tot de mogelijkheden zou behoren. Traditioneel vinden elk jaar in oktober enkele heiligverklaringen plaats. Het valt dus nog af te wachten of er dit jaar al een heiligverklaring zal kunnen plaatsvinden.

Bron: I.Media