Zusters van Moeder Teresa moeten weeshuis sluiten

De afgelopen 50 jaar werden in het weeshuis meer dan 1.500 kinderen opgevangen.
09/01/2022 - 10:00
Moeder Teresa
Moeder Teresa © Missionarissen van Naastenliefde

De missionarissen van Naastenliefde, de congregatie die door Moeder Teresa van Calcutta werd gesticht, moeten het Shishu Bhawan, een tehuis voor verweesde, arme en verlaten kinderen in het kanton Kanpur, van de Indiase overheid sluiten omwille van het verstrijken van het huurcontract. Het tehuis voor weeskinderen werd in juni 1968 opgericht en de zusters vingen er de afgelopen 53 jaar meer dan 1.500 kinderen, die later meestal werden afgestaan voor adoptie. Vanuit het tehuis werd  hulp verstrekt aan duizenden andere arme en behoeftige mensen, zoals leprapatiënten, alleenstaande moeders en kinderen van bouwvakkers of migranten.

De Indiase overheid zegt te hebben vastgesteld dat de huurovereenkomst voor de terreinen waarop het weeshuis werd gebouwd in 2019 is verstreken. De zusters zouden ook nog verplicht worden de achterstallige huur voor de periode daarna te betalen. Op 3 januari hebben de zusters het tehuis definitief verlaten. De 11 kinderen die er op dat moment nog verbleven, zijn naar andere weeshuizen overgebracht. Toch betreuren de zusters dat de overheid niet bereid bleek om hen tegemoet te komen en om zich zo mee in te zetten voor het lot van deze zwakke mensen.

Rond de jaarwisseling kregen de zusters ook nog te horen dat hun toestemming om buitenlandse giften te ontvangen niét wordt verlengd omdat niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Maar dat verbod op donaties is inmiddels door de federale regering opgeheven. Dat betekent dat de zusters opnieuw geld mogen aanvaarden van donateurs uit het buitenland. Sunita Kumar, woordvoerster van de congregatie, toonde zich verrast en opgelucht.

Bron: SIR