Stichter salvatorianen Franciscus Jordan wordt zalig verklaard
Pater Franciscus Jordan (1848-1918), de stichter van de salvatorianen en de salvatorianessen, wordt op zaterdag 15 mei 2021 zalig verklaard. Aanleiding voor de Belgische provinciale overste van de salvatorianen, Michel Coppin, om zijn verdiensten in het licht te stellen.
Jan Baptist Jordan werd op 16 juni 1848 in een arm boerengezin in het kleine dorpje Gurtweil bij Waldshut in het Zwarte Woud in Duitsland geboren. Ondanks het harde leven thuis kende de jonge Jordan gelukkige kinderjaren.
Als zijn vader na een val met zijn paard arbeidsongeschikt wordt, zal hem dat blijvend tekenen. Hij wordt heel ernstig en zoekt de nabijheid van Christus. Verder studeren kan niet. Hij werkt mee aan de aanleg van een spoorweg in de omgeving en leert het beroep van schilder.
Talen en theologie
Als rondtrekkend schilder komt hij in grote steden terecht. Hij ervaart hoever de mensen van zijn tijd verwijderd leven van de heilsboodschap van Christus. Die ervaring laat hem niet los, hij wil die keren door te studeren en priester te worden. Daarbij wordt hij flink geholpen door enkele priesters die in de jonge kerel iets bijzonders hebben ontdekt.
Na zijn gymnasium versneld te hebben afgemaakt, mag hij voortstuderen in Rome. Hij blijkt over een talenknobbel te beschikken en gaat talen en theologie studeren aan de universiteit van Freiburg. Op 21 juli 1878 wordt Jordan tot priester gewijd. De bisschop van Freiburg stuurt Jordan voor verdere studies naar Rome. Daarna wordt hij met een missie naar Egypte en het Heilig Land gestuurd.
In Libanon vervolledigt hij zijn Arabische taalkennis. Daar heeft hij tijd om over zijn plannen na te denken en die met plaatselijke kerkleiders te bespreken. Hij krijgt steun en wordt begin september 1880 door paus Leo XIII voor een privégesprek ontvangen. De paus is begeesterd door zijn plannen.
De jonge Duitse priester wil de kerk bij de tijd brengen.
Priesters en wetenschappers moesten christenen elk op hun niveau een degelijke vorming geven, catechetisch en humaan.
Oorspronkelijk lekenbeweging
Op 8 december 1881 sticht Jordan met twee metgezellen in de kapel van Santa Brigida in Rome de Societas Apostolica Instructiva die zou instaan voor de vorming van christenen overal ter wereld. De Romeinse Curie heeft het moeilijk met de ideeën van de stichter. Hij moet zijn oorspronkelijke lekenbeweging kanaliseren tot een mannelijke en een vrouwelijke tak, onder de nieuwe naam Sociëteit van de Goddelijke Heiland. Voor een lekentak is er geen plaats meer. Jordan gehoorzaamt met pijn in het hart.
Veel jongeren sluiten zich bij hem aan. In Rome genieten ze hun opleiding in het huidige moederhuis, vlak naast het Vaticaan. De studies volgen ze aan de Gregoriana. In Europa kiest hij Wenen uit voor zijn catechetische project. Hij zendt priester-catecheten naar de arme arbeiderswijken en naar de schippers op de Donau. Hetzelfde jaar start hij zijn project in het noordwesten van de VS en kort daarop in Ecuador en Brazilië.
In 1900 kan Jordan in België drie gemeenschappen openen: in Welkenraedt (een uitgeverij met drukkerij), in Hamont (een kleinseminarie en een parochie) en in Athus (een centrum voor christelijke vorming). Hij bezoekt ons land acht keer. In een vijftig landen vinden de ideeën van pater Jordan ingang. Ook vandaag gebeuren er nieuwe stichtingen.
Overleden tussen de armen
Tijdens de pandemie van de Spaanse griep in 1918 wordt hij ernstig ziek. De griep blijft hem bespaard, maar er is voor hem geen plaats in het ziekenhuis. Hij kan alleen terecht in een tehuis voor de allerarmsten. Hij is blij tussen hen te mogen sterven.
Op het feest van Maria Geboorte op 8 september 1918 legt hij zijn leven terug in de handen van de hemelse Vader.
Het is zijn vurigste hoop dat zijn oorspronkelijke ideeën, om leken als christelijke vormingswerkers op te leiden, zullen worden gerealiseerd.
Na de zaligverklaring op 15 mei volgt alvast tot 21 juni 2022 een Jordanjaar in beide congregaties en de met hen verbonden leken om het eigen charisma en die oorspronkelijke ideeën te voeden.