Elke dag iets moois: Kerknets muzikale dagkalender (juni)
Woensdag 30 juni 2021 • ‘Jesus heals Cleopus’, John Debney
Mattheüs 8:28-34 • Een opmerkelijke Bijbelpassage... Jezus geneest twee varkenshoeders die bezeten waren en een gevaar betekenden voor anderen. Jezus helpt hen en vraagt verder te vertellen wat er is gebeurd. De hele stad komt Jezus tegemoet. Niet om hem te danken, maar met het verzoek de streek te verlaten. Marcus vertelt een gelijkaardig verhaal, maar met één bezetene in plaats van twee.
Voor de muziek gaan we naar een ander genezingsverhaal, zoals te zien in de film The Young Messiah.
• Volg ook in juli de muzikale dagkalender!
Dinsdag 29 juni 2021 • ‘Lagrime di San Pietro’, Orlandus Lassus
Mt 16, 13-19 • ‘Jij bent Petrus, de rots. En op die rots zal ik mijn kerk bouwen.’ Op de feestdag van de Heilige Petrus (en Paulus) is deze passage uit Mattheüs 16 meer dan toepasselijk. Orlandus Lassus (1532-1594), geboren in Henegouwen en beroemd geworden in heel Europa, schreef over de Heilige Petrus zijn meesterwerk, tevens zijn zwanenzang: Lagrime di San Pietro (‘Tranen van de Heilige Petrus'). Het is een cyclus van 20 madrigalen en een afsluitend motet (21 in totaal, of 3 maal 7), geschreven voor zeven stemmen als verwijzing naar de zeven smarten van Maria. Ze verklanken de wroeging van Petrus na zijn verraad van Jezus. Lagrime di San Pietro wordt niet alleen beschouwd als het orgelpunt van Lassus’ oeuvre (voltooid drie weken voor zijn dood), het werk markeert ook het keerpunt van de renaissance richting vroege barok.
Maandag 28 juni 2021 • ‘Tango with God’, Ysaÿe M. Barnwell
Thomas Merton en de tango: zijn die verenigbaar? Zeker, en het is nog mooi en smaakvol ook. Daarvoor mix je drie dingen:
In één van zijn bekendste gedichten vertolkt de Amerikaanse monnik en mysticus Thomas Merton (1915-1968) de twijfel van elke gelovige:
My Lord God, I have no idea where I am going.
I do not see the road ahead of me.
I cannot know for certain where it will end.
Nor do I really know myself,
and the fact that I think I am following your will
does not mean that I am actually doing so. (Lees verder)
Ysaÿe Maria Barnwell (°1946) is een Amerikaanse zangeres en componiste. Ze zong haar halve leven in een Afro-Amerikaans a capella-ensemble en als componiste zette ze bovenstaand gedicht van Thomas Merton op muziek. Komt haar voornaam je bekend voor? Haar vader, een violist, noemde haar naar de Belgische vioolvirtuoos Eugène Ysaÿe.
Het voorbije weekend verscheen de nieuwe cd van Cantus, een Amerikaans a capella-ensemble bestaande uit 8 mannelijke zangers. Op die nieuwe cd staat onder meer een opname van dat merkwaardige gedicht van Thomas Merton, in de muzikale versie van Ysaÿe Barnwell.
Toch nog twijfels? Luister hieronder!
Zondag 27 juni 2021 • ‘Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ’, J.S. Bach
13de zondag door het jaar • Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ. Vooral bekend als apart werk voor orgel of piano, maar ook de titel van een cantate (BWV 177) die Bach in 1732 componeerde voor de 4e zondag na Trinitatis. 5 delen, waarvan 3 aria’s. De alt vraagt in de eerste aria (vanaf 6’58” in onderstaande video), alleen begeleid door continuo en dus sober en wat verlaten, om op God te kunnen vertrouwen en niet op eigen kracht, sonst wird mich’s ewig reuen (anders zal mij dat eeuwig berouwen).
Zaterdag 26 juni 2021 • ‘Oaks of Mamre’, Jason Himmelberger
Genesis 18, 1-15 • Abraham heeft zijn tenten opgeslagen aan de eik van Mamre. Hij krijgt bezoek van drie mannen, die hij gastvrij ontvangt. Eén van de mannen kondigt aan dat Abrahams vrouw, Sara, zwanger zal worden van een zoon. Sara, al op gezegende leeftijd, lacht het nieuws weg: ‘Hoe kan ik nog zwanger worden? Daar ben ik veel te oud voor. En mijn man is ook heel oud.’ De Amerikaanse muzikant Jason Himmelberger schreef er deze muziek over.
• Ontdek de volledige Spotify-lijst
Vrijdag 25 juni 2021 • ‘Beati omnes’, Felix Mendelssohn
Psalm 128 • ‘Beati omnes qui timent Dominum’, ‘Zalig zijn zij die de Heer vrezen’, begint Psalm 128. Felix Mendelssohn maakte er iets moois van, en dat deden ook de leden van dit virtuele corona-koor uit het Franse Rambouillet, die onafhankelijk van elkaar samenzongen.
Donderdag 24 juni 2021 • ‘Pray for forgiveness’, Alicia Keys
Maria Goretti • Op 24 juni 1950 werd Maria Goretti (1890-1902) heiligverklaard. Het Italiaanse meisje werd op 11-jarige leeftijd vermoord door een man die haar wou aanranden, de toen 20-jarige Alessandro Serenelli. Toen ze zich verzette, kreeg ze 14 messteken. Maria overleed daags nadien, nadat ze haar moordenaar had vergeven. Serenelli werd tot 30 jaar cel veroordeeld. Toen hij vrijkwam, ging hij met Kerstmis vergiffenis vragen aan de moeder van Maria. Later trad Serenelli in als lekenbroeder bij de kapucijnen. Na zijn dood, in 1970, werd een brief teruggevonden die hij had geschreven: ‘Op mijn twintigste beging ik een lustmoord; alleen al als ik eraan terugdenk, vervult mij dat nu met afschuw. Maria Goretti is nu een heilige. Zij was de goede engel die de Voorzienigheid op mijn pad had gebracht om mij te redden. Haar woorden van verwijt en vergeving staan mij in mijn ziel gebrand. (…) De kleine Maria was mijn licht, mijn beschermster. Met haar hulp gaf ik in de gevangenis zevenentwintig jaar lang blijk van goed gedrag. Ik verlangde ernaar een eerzaam leven te leiden, als de mensengemeenschap mij tenminste nog een kans wilde geven.' (Bron: Heiligen.net)
Woensdag 23 juni 2021 • ‘You’ll never walk alone’, Lesley Garrett
Dag van de Mantelzorger • 23 juni 2021 is Dag van de Mantelzorger. We moesten denken aan het liedje You’ll never walk alone, dat tegenwoordig vaak in voetbalstadions weerschalt, maar eigenlijk begon als fragment van de Broadway-musical Carousel uit 1945. Ook in de gelijknamidag film uit 1956 komt het hartversterkende liedje voor, twee keer zelfs. In de slotscène wordt het gezongen door een groep meisjes op hun afstudeerfeest. Eén van hen is, Julie, die treurt om haar overleden vader... Bekijk het fragment hieronder.
• Ontdek de volledige Spotify-lijst
Dinsdag 22 juni 2021 • ‘Service sacré du matin du Sabbat’, Darius Milhaud
Op 22 juni 1974 overleed de Franse componist Darius Milhaud. Auteur van 400, veelal nog te weinig bekende werken. Daar zijn soms echte curiosa bij, zoals Service sacré du matin du Sabbat, waarin een volledige joodse gebedsdienst zit vervat. Milhaurd componeerde het in 1948 in opdracht van de Emanu-El-synagoge in San Francisco. Die had in 1933 net dezelfde opdracht gegeven aan een andere bekende Joodse componist, Ernest Bloch. Uit Milhauds Service sacré vind je hieronder het openingsdeel.
Maandag 21 juni 2021 • ‘The Beatitudes’, Vladimir Martynov
De Rus Vladimir Martynov (°1946) begon als experimentele componist, maar verlegde zijn aandacht en ijver naar gezang uit de Russisch-Orthodoxe Kerk. Zijn versie van de Zaligsprekingen is betoverend en minimalistisch: drie sopranen, begeleid door een neuriënd koor. Alleen de coda doorbreekt dit, met een klimmend motiefje dat door de zangeressen beurtelings wordt overgenomen. Martynov schreef dit al in 1998, maar het werd pas echt bekend in de versie voor strijkkwartet. Het beroemde Kronos Quartet speelde het tijdens een herdenkingsconcert voor de aanslagen in New York en tijdens de slotscène van de film La Grande Bellezza. Het zorgde ervoor dat ook de andere muziek van Martynov onder de aandacht kwam, zoals zijn Apocalyps (1991), het Stabat Mater (1994), en het Requiem (1998).
Zondag 20 juni 2021 • ‘Seufzer, Tränen, Kummer, Not’, J.S. Bach
Ich hatte viel Bekümmernis • Voor de derde zondag na ‘Trinitatis’ (het Feest van de Drie-Eenheid) schreef J.S. Bach één van zijn bekendste cantates: Ich hatte viel Bekümmernis (BWV 21). Het is een lange cantate, met elf delen. Door haar populariteit werd ze ook voor andere gelegenheden uitgevoerd. ‘Per ogni tempore’, zoals Bach uiteindelijk op de partituur schreef. Een hoogtepunt uit de cantate is deze sopraanaria Seufzer, Tränen, Kummer, Not.
Zaterdag 19 juni 2021, ‘Kerstconcerto’, Arcangelo Corelli
Feestdag Romualdus van Ravenna • Romualdus (+1027) was afkomstig uit het Noord-Italiaanse Ravenna. Al op jonge leeftijd leefde hij teruggetrokken, naar verluidt nadat hij zijn vader een moord had zien plegen. Was eerst monnik in een plaatselijke abdij, maar begon rond te zwerven. Stichtte de benedictijnerorde der camaldulenzers, genoemd naar de plaats van de eerste abdij in het plaasje Camaldoli, zo'n honderd kilometer van Ravenna. De camaldulenzers staan ook bekend als witte benedictijnen, omdat zij een wit habijt droegen.
Ook in Ravenna geboren: violist en componist Arcangelo Corelli (1653-1713). Eén van zijn bekendste werken is het Concerto Grosso in g, op. 6 nr. 8. Op de partituur staat: geschreven voor Kerstnacht, wat tot bijnaam ‘Kerstconcerto’ leidde.
Vrijdag 18 juni 2021 • ‘Magnificat-Alleluia’, Heitor Villa-Lobos
Een uitvoering van zijn Magnificat-Alleluia was de laatste keer dat Heitor Villa-Lobos (1887-1959) zijn eigen werk hoorde spelen, en dat hij een concert bijwoonde tout court. Hij stierf enkele weken later als de bekendste componist die Brazilië ooit voortbracht, en dat is hij nog steeds. Een tournee doorheen Europa in de jaren 1940 getuigde van die faam en leverde hem ook mooie compositie-opdrachten op. Eén daarvan kwam van niemand minder dan paus Pius XII, die hem vroeg een compositie te schrijven om het Lourdes-jaar 1958 te vieren. Het resultaat was dit rijpe Magnificat-Allaluia voor mezzosopraan, koor en orkest (of orgel).
• Ontdek de volledige Spotify-lijst
Donderdag 17 juni 2021 • ‘Confitebur tibi’, Michael Haydn
Psalm 111 • (Johann) Michael Haydn (1734-1806) was vijf jaar jonger dan zijn nog beroemdere broer Joseph, maar moest tijdens zijn leven niet voor hem onderdoen. Bijna een halve eeuw lang was hij concertmeester en dirigent van de bisschop van Salzburg. In die hoedanigheid was hij bevriend met de jonge Mozart en schreef hij 360 composities. Daarbij een bundel van acht composities ter gelegenheid van het Feest van de Onschuldige Kinderen, op 28 december. Psalm 111 vormt daarbij één van de inspiratiebronnen: Met heel mijn heart wil ik de Heer danken, samen met zijn volk, in de tempel. Want hij heeft geweldige dingen gedaan.
Woensdag 16 juni 2021 • ‘Sag mir, Geliebte’, Piet Swerts
Heilige Lutgardis van Tongeren • Het is de feestdag van de Heilige Lutgardis, in 1182 geboren in Tongeren en in 1246 overleden in Awirs. Ze trad als 12-jarige toe tot het Sint-Catharinaklooster van de benedictinessen van Sint-Truiden en verhuisde tien jaar later naar de strengere cisterciënzerinnenabdij van Aywières. Omdat ze geen abdis wilde worden in een Franstalige abdij, ook om zich uitsluitend op gebed te kunnen toeleggen, vroeg ze van Onze Lieve Vrouw de ‘gunst’ om nooit Frans te moeten spreken. Het maakte haar tot patrones van de Vlaamse beweging – onder meer een dichtersgenootschap rond Guido Gezelle werd naar haar genoemd. De heilige Lutgardis wordt beschouwd als een belangrijke mystica in de 13e eeuw.
Ook geboren in Tongeren is componist Piet Swerts (°1960). Uit zijn te weinig gespeeld en gehoord oratorium Heilige Seelenlust is dit Sag mir, Geliebte.
Dinsdag 15 juni 2021 • ‘God will take care of you’, Ella Fitzgerald
Ella Fitzgerald • Dag op dag 25 jaar geleden overleed de Amerikaanse jazzzangeres Ella Fitzgerald op 79-jarige leeftijd. ‘The First Lady of Song’ met haar unieke stemgeluid zou bijna 60 jaar actief zijn, al kampte ze sinds de jaren 70 met de gevolgen van diabetes. In 1967 bracht ze het album Brighten the corner uit, waarop tien favoriete spirituals stonden. Daaruit pikken we dit zoetgevooisde God will take care of you.
Maandag 14 juni 2021 • ‘The lark’s ascending’, Ralph Vaughan Williams
9/11 • In 2011 werd de 10de verjaardag van de aanslagen op de Twin Towers herdacht. Naar aanleiding daarvan deed een New Yorks radiostation een enquête: welke muziek wilden de New Yorkers graag horen op 11 september 2011? Het Adagio voor strijkers van Samuel Barber bleek het meest geliefd, maar opvallender was het nummer 2: The lark’s ascending van de Engelse componist Ralph Vaughan Williams, een pastorale dromerij waarin een solo viool de vlucht van een leeuwerik verklankt. Vreemd, die liefde voor oer-Engelse plattelandsmuziek, tot in New York. Of niet? Ooit hoorde ik de magie van dit meesterwerk in één woord uitgelegd: The lark’s ascending gaat niet alleen over de natuur, of over Engeland, het is een muziekwerk dat iedereen doet denken aan thuis. In die optiek was het dan toch passend, bij die herdenking van 9/11.
Het is vandaag dag op dag 100 jaar geleden dat The lark ascending voor het eerst werd uitgevoerd. Luister hieronder!
Zondag 13 juni 2021 • ‘Papa’, Stef Bos
Vaderdag • Een Nederlandstalige klassieker, geknipt voor deze Vaderdag. Stef Bos schreef in 1990: Jij gelooft in God / Dus jij gaat naar de hemel / En ik geloof in niks / Dus we komen elkaar na de dood / Na de dood nooit meer tegen. Aanleiding was de diagnose van kanker bij zijn vader, met wie hij het over zowat alles oneens was. Ook over geloof dus. Exact 20 jaar later zou Stef Bos een cd uitbrengen over Bijbelpersonages (In een ander licht) en in talloze interviews getuigen over de rol van zijn geloof in zijn leven. Hij had in die tijd dan ook een hele weg afgelegd, zoals hij getuigt in een interview met de Nederlandse Groot Nieuws Radio: ‘Als ik ‘m nu zing, dan is de tekst veranderd. Dan zing ik: ‘Jij geloofde in God’ – want mijn vader is nu denk ik in de hemel, waarin hijzelf geloofde, dat hoop ik en denk ik eigenlijk ook. ‘Ik geloof iets anders en we komen elkaar na de dood misschien nooit meer tegen.’ Soms leg ik het midden in het lied stil en dan begin ik met hem te praten, alsof hij daar boven in het theater hangt. Want het gaat niet om dat stukje in het lied, het gaat om dat je tegen hem zegt: ‘Papa, ik hou steeds meer van jou’. Ik heb de angel eruit gehaald, ik kon ook niet anders na dertig jaar. Ik ben niet degene van dertig jaar geleden.’
Zaterdag 12 juni 2021 • ‘Lux aeterna’, György Ligeti
Ligeti • Precies 15 jaar geleden stierf componist György Ligeti (1923-2006). Van zijn muziek ken je sowieso meer dan je denkt: ze werd meermaals met maximaal effect gebruikt in films. Dat geldt ook voor Lux aeterna, te horen in 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick. Ligeti schrijft vaak muziek die je door zijn complexiteit niet meteen aanspreekt, maar je anderzijds ook niet meteen loslaat. Ligeti verklankte in dit beroemde werk zijn fascinatie voor ruimtes, klanken en afstanden. In Lux aeterna hoor je geen ritme, geen tijd, aangezien de ‘eeuwigheid’ ook geen echte ‘tijd’ kent. Het koor is verdeeld in 16 verschillende partijen, wat eindeloos veel nuances en effecten mogelijk maakt.
Vrijdag 11 juni 2021, ‘Sacred heart’, Ola Gjeilo
Het Hoogfeest van het Heilig Hart wordt traditioneel gevierd op de derde vrijdag na Pinksteren. Het feest kent zijn oorsprong in Frankrijk. In een visioen zag Margaretha Maria Alacoque (1646-1690) hoe Jezus zijn bloedend hart toonde omdat te veel mensen zijn liefde afwezen. De bisschop van Rennes was de eerste die het feest liet vieren. In 1856 schreef paus Pius IX het feest voor de hele rooms-katholieke kerk voor. Na de Mariamaand mei wordt juni door velen als de Heilig-Hartmaand beschouwd.
Sacred Heart is de titel van dit mooie koorwerk van de populaire Noorse componist Ola Gjeilo (°1978). De tekst is het bekende Ubi caritas.
Donderdag 10 juni 2021 • ‘The coronation of the Blessed Virgin’ (Rozenkranssonates), H.I. von Biber
Edward Poppe (1890-1924) werkte als jonge priester in een arme Gentse parochie tijdens WO I. Hij had toen al bijzondere aandacht voor (geloofs)opvoeding, en dat zou ook zijn levenswerk worden. Kardinaal Mercier benoemde hem tot geestelijk directeur van de Belgisch seminaristen en religieuzen in militaire dienst in Leopoldsburg. Poppe stierf op amper 33-jarige leeftijd – zijn grafspreuk luidt: ‘Ik sterf liever dan God maar half te dienen.’ Op 3 oktober 1999 werd hij door Johannes Paulus II zalig verklaard.
Priester Poppe was een muziekliefhebber en hij speelde zelf ook viool – het instrument is bewaard gebleven. Of hij ooit Bibers Rozenkranssonates onder de knie kreeg, durven we te betwijfelen, maar het lijkt ons alleszins een mooie muzikale ode.
Woensdag 9 juni 2021 • ‘Jubilate Deo’, Giovanni Gabrieli
Psalm 99 • ‘De Heer is Koning’, opent Psalm 99. Een lofzang die vraagt om een krachtdadig muzikaal verhaal, zoals Jubilate Deo van Giovanni Gabrieli (1555-1612). Geen klinkende naam meer, al was dat een half millennium geleden wel anders. Hij was dé componist in Venetië, waar hij organist van de San Marco-basiliek was en de meeste muziek schreef voor officiële gelegenheden. Die muziek werd later gebundeld als zijn Sacrae symphaniae. Oók meer dan de moeite waard.
Dinsdag 8 juni 2021 • ‘Salt of the earth’, Joan Baez
Mt 5, 13-16 staat vandaag op de liturgische kalender (B-jaar). Een bekende passages is het, zeker het begin: ‘Gij zijt het zout der aarde. Maar als het zout zijn kracht verliest, waar mee zal men dan zouten? Het deugt nergens meer voor dan om weggeworpen en door de mensen vertrapt te worden.’ Het inspireerde de Rolling Stones in 1968 tot Salt of the earth, eigenlijk een ode aan alle arbeiders: Say a prayer for the common foot soldier / Spare a thought for his back breaking work / Say a prayer for his wife and his children / Who burn the fires and who still till the earth. De song werd verschillende keren gecovered, onder andere door Joan Baez.
Maandag 7 juni 2021 • ‘O taste and see’, Ralph Vaughan Williams
Psalm 34 • De troonsbestijging van koningin Elizabeth II in 1953 moet ook een muzikaal feest zijn geweest. Engelands grootste componisten schreven er speciaal nieuwe muziek voor. Ralph Vaughan Williams ontbrak daarbij uiteraard niet. Hij schreef voor de viering onder meer O taste and see, een motet voor orgel en koor: O taste and see how gracious the Lord is: blest is the man that trusteth in him, verzen uit Psalm 34. Een jongenssopraan opent met een prachtige melodie, het koor valt stelselmatig in. Amper twee minuten lang. Tijdens de eucharistieviering was het een van de liederen die werden gezongen tijdens de communie.
Zondag 6 juni 2021 • ‘Brich dem Hungrigen dein Brot’, J.S. Bach
Voor de eerste zondag na ‘Trinitatis’ (het Feest van de Drie-Eenheid) schreef J.S. Bach drie cantates: Die Elenden sollen essen, BWV 75 (1723), O Ewigkeit du Donnerwort, BWV 20 (1724) en Brich dem Hungrigen dein Brot, BWV 39 (1726). Uit die laatste cantate hieronder het openingskoor. De tekst daarvan is afkomstig uit Jesaja 58: Deel je brood met mensen die honger hebben, Geef arme mensen ene plek in je huis. Geef kleren aan mensen die naakt zijn. Zorg goed voor de mensen om je heen…
Zaterdag 5 juni 2021 • ‘In Paradisum’, Fredrik Sixten
Maria Elisabeth Hesselblad (1871-1957), een Zweedse kloosterzuster, werd precies 5 jaar geleden heiligverklaard door paus Franciscus. Hesselblad werkte eerst als verpleegster in Amerika, om later in te treden bij de Birgittinessen in Rome. Tijdens de Tweede Wereldoorlog redde ze vele Joden door hen een schuilplaats te bezorgen.
Uit haar vaderland Zweden halen we vandaag Fredrik Sixten (°1962) tevoorschijn, een Zweedse componist van voornamelijk religieuze muziek. Uit zijn Requiem luisteren we naar het slotdeel.
Vrijdag 4 juni 2021 • ‘Psalm 146’, Anton Bruckner
Psalm 146 • Loof nu, mijn ziel, de Heer / ik zal Hem loven mijn leven lang / mijn God zal ik al mijn dagen bezingen. Aan geen enkele andere psalm wijdde Anton Bruckner zoveel arbeid als aan Psalm 146. Een bijna 30 minuten durende compositie voor solisten, dubbel koor en orkest. Tegelijk is er niets geweten over de reden waarom, of voor wie, Bruckner dit werk schreef. De compositie bleef zelfs tot ver na zijn dood onbekend. Pas in 1971 werd ze voor het eerst compleet uitgevoerd en in 1996 verscheen ze volledig in print. Hieronder het eerste deel: Alleluja! Lobet den Herrn.
Donderdag 3 juni 2021 • ‘Ave verum corpus’, Wolfgang Amadeus Mozart
Sacramentsdag • Op deze dag, ook wel het Feest van Corpus Christi genoemd, ligt de nadruk op de aanwezigheid van Christus op aarde in de gedaanten van brood en wijn tijdens de eucharistie. Paus Urbanus IV legde dit feest vast in 1264, geïnspireerd door het mirakel van Bolsena. De paus gaf Thomas van Aquino opdracht de liturgische teksten voor Corpus Christi samen te stellen, onder meer de beroemde hymne Pange lingua: Pange, lingua, gloriosi Corporis mysterium / Bezing, tong, het Mysterie van het glorieuze Lichaam. Beluister hier de Gregoriaanse hymne, die behalve op Sacramentsdag ook wordt gezongen tijdens de sacramentsprocessie op Witte Donderdag. Ook Wolfgang Amadeus Mozart leverde een bijdrage. In de zomer van 1791, enkele maanden voor zijn dood, schreef hij voor Sacramentsdag dit beroemde Ave verum Corpus.
Woensdag 2 juni 2021 • ‘O frondens virga’, Hildegard von Bingen
Emily D'Angelo • Amper 26 is ze, maar de naam en faam van mezzosopraan Emily D’Angelo schieten als een raket de hoogte in. Stem én presence zijn even onweerstaanbaar. Ook op haar eerste solo-album toont D'Angelo karakter: geen zoveelste verzameling virtuoze aria’s, maar muziek van alleen vrouwelijke componisten. En met wie kan je dan beter beginnen dan met Hildegard von Bingen? Als voorproefje van haar nieuwe cd kunnen we luisteren naar O frondens virga, in een fris hedendaags arrangement.
• Ga naar de Spotify-lijst met alle muziek sinds april 2021
Dinsdag 1 juni 2021 • ‘Psalom’, Arvo Pärt
Psalm 112 • Een minder bekend werk van Arvo Pärt (°1935) opent de kalender van de maand juni. Psalom is een compositie voor strijkkwartet en haalt de inspiratie uit Psalm 112: ‘Gelukkig zijn mensen die trouw zijn aan de Heer.’ Ook al is het een instrumentaal werk, het verloop van de tekst bepaalt volgens de componist volledig de muziek.