Vic De Wachter speelt dominicaan in gregoriaans vertelconcert
In 1615 zet de dominicanenorde zet in de Antwerpse Sint-Pauluskerk 15 lege panelen neer. De beste schilders van de stad mogen daarin even veel geheimen van de rozenkrans vormgeven. Met onder meer een Rubens, Van Dyck, Jordaens en Teniers wordt het een staalkaart van de Antwerpse barokke schilderkunst.
Tekst gaat verder onder de foto.
Bij deze indrukwekkende schilderijenreeks vertelt acteur Vic De Wachter op 7 oktober het verhaal van een oude dominicaan die de 5 blije, droeve en glorievolle mysteries van Maria overschouwt. Het libretto werd geschreven door Jan Pandelaers van Schola Gregoriana Cantabo. Als koorlid, en in het dagelijks leven Erfgoedcoördinator, is het zijn eerste scenario van deze soort. Voor Vic De Wachter alleszins een zeer geslaagde eerste poging: Ik kan er alleen maar heel lovend over zijn.
Jan verstaat de kunst om iets op een heel aanneembare manier te vertellen. Het gaat heel mooi binnenkomen! Vic De Wachter
Pandelaers: Ons koor waart al dertig jaar rond in de Sint-Pauluskerk. We blijven creatief manieren zoeken om het gregoriaans tot bij de mensen te brengen. Zo brachten we ook al fusion met jazz. We zijn heel blij dat Vic De Wachter meteen enthousiast was over het project.
Of hij al een tipje van de sluier kan oplichten wat het libretto betreft? Ik laat Vic in de huid kruipen van een oude dominicaan in de 17de eeuw. Hij vraagt zich af of hij de juiste keuzes heeft gemaak in zijn leven. Zijn prachtige klooster in de Schipperswijk … had hij niet meer kunnen betekenen als hij zich buiten de muren had ingezet? Bij het schilderij van de Opdracht in de Tempel vergelijkt hij zich met de oude Simeon.
De vertelling wordt afgewisseld met gregoriaanse gezangen, gebracht door Schola Gregoriana Cantabo. Ook dat aspect spreekt De Wachter sterk aan. Hij tourde eerder met een vertelconcert rond de roman Het motet van de kardinaal, van de Nederlandse schrijver Theun De Vries, waarin de polyfonie centraal staat.
Ik hou van oude muziek. Het simpele en herhalende van gregoriaans kan heel bedwelmend werken. In een kerk werken de kleine toonverschillen hemels. En de Schola zingt fantastisch.
Mysteries, Sint-Pauluskerk (ingang Veemarkt, 2000 Antwerpen), vrijdag 7 oktober van 20 tot 21.30 uur. Tickets (15 euro in voorverkoop, 18 euro aan de ingang) kun je reserveren via www.c-koren.be of telefonisch via 0499 33 15 14.