Intrigerend: humor en geloof in een autobiografische komedie
Voorlopig is de film enkel in Brussel en Wallonië te zien en zonder ondertiteling, maar als dat geen probleem vormt, is Reste un peu echt een aanrader. De maker noemt zijn film eerder docu-fictioneel. Samen met zijn bloedeigen familie vormt hij de cast, maar niet alles is autobiografisch. Het verhaal van een succesvolle artiest die na een lange tournee in de Verenigde Staten thuiskomt bij zijn ouders in Parijs en vertelt dat hij ‘de ware’ heeft ontmoet in … Maria.
Bekijk de trailer van 'Reste un peu'.
Wie is Gad Elmaleh?
In de filmwereld is Gad Elmaleh vooral bekend om zijn rollen in komische films zoals La Vérité si je mens! (2001) of Chouchou (2003). Ook zijn regiedebuut Coco (2009) genoot grote bijval. Geen spoor van spiritualiteit in die kassuccessen. Toch komt het christelijke thema in zijn nieuwe film niet helemaal uit de lucht gevallen.
In 2017 financierde hij de musical Bernadette de Lourdes. Daarna wilde hij het bedevaartsoord wel eens met eigen ogen zien. Daar had hij een ontmoeting met een zuster die veel voor hem ging betekenen (foto). In mei 2022 woonde hij de heiligverklaring van Charles de Foucauld in Rome bij en in de zomer bezocht hij Paray-le-Monial. Sinds september zit de komiek op de schoolbanken in het Collège des Bernardins in Parijs, waar hij een cursus theologie volgt.
De komiek had totnogtoe veel wisselende relaties. Uit twee huwelijken kreeg hij evenveel zonen. De tweede is gedoopt. Wanneer hij in de film aan zijn ouders vertelt dat hij in Maria eindelijk de ware heeft ontmoet, klinkt het antwoord laconiek: Inderdaad ideaal voor jou: ze blijft onbereikbaar.
Waarover gaat ‘Reste un peu’?
We zien Gad Elmaleh aankomen bij zijn ouders in Parijs, na drie jaar in de Verenigde Staten. Ze geven hem een warm welkom, de verloren zoon waardig. Tot hij de ware reden van zijn komst vertelt: hij zal gedoopt worden.
Een ernstig thema, toch wel, zegt Elmaleh, maar het blijft een komedie. Geloof, spiritualiteit, aanbidding, identiteit... Al deze vragen mogen ons er niet van weerhouden te lachen, integendeel! Niet lachen om geloof of religie, maar met religie, een brug slaan tussen gemeenschappen.
‘Ik voelde me altijd al thuis in een kerk’
In de film vertelt zus Judith dat Gad als 6-jarige in Casablanca eens een kerk binnenging. Dat was ten strengste verboden voor mij als kind van een traditioneel Sefardisch Joods gezin, vertelt Elmaleh aan Aleteia. Maar dat maakte het stiekeme bezoekje voor de deugniet natuurlijk des te interessanter.
Die dag, in die kerk in Casablanca, had ik een tedere, zachte ontmoeting met de Maagd Maria. Een lichtgevende ontmoeting. Gad Elmaleh
Eigenlijk is het daar allemaal begonnen. Ik dacht bij mezelf: 'Hoe kan dit nu verboden zijn? We zitten hier goed!' De Maagd Maria is de echte heldin van mijn film, wat mijn moeder ook zegt!
Lees een uitgebreid interview met Gad Elmaleh op Aleteia (Frans).
Reste un peu is (onder meer) te zien in Kinepolis Brussel en Luik en de Pathé bioscopen in Namen en Louvain-la-Neuve.