Hoe kan eucharistie/liturgie doorwerken in ons alledaagse leven?
▷ Naar de podcast op Spotify
▷ Naar de podcast op Apple Podcast
Wil je de uitzending downloaden en elders beluisteren? Klik dan bovenaan op "share" en vervolgens op het downloadpijltje (pijltje naar beneden).
Beluister ook onze andere podcasts in de reeks De Vraagbaak.
De link tussen evangelie en leven
We dienen vooreerst aan te stippen dat de eucharistie niet onbelangrijk is: nergens anders komen we zo intensief en meditatief in contact met het evangelie. Dat evangelie raakt ons hopelijk ook, net als de homilie. Je moet natuurlijk wel het geluk hebben dat de voorganger goed kan preken.
“Bijzonder goed preken is heel eenvoudig: het evangelie leggen op het dagelijks leven.” (Hans Geybels)
Dat kan door uit eigen ervaring te spreken: hoe heeft de voorganger zelf één en ander ervaren, nu of vroeger? Zo nodigde een priester de aanwezigen tijdens een homilie naar aanleiding van Lichtmis uit om in de stralend witte ogen van een kind te kijken, en dan te beseffen dat God door zo’n ogen naar ons kijkt: God ziet ons onvoorwaardelijk graag. Als je dan in een moeilijke periode belandt en dit terug beseft, is de band tussen liturgie en leven gelegd. Maar ook in de communiedienst en de ontmoetingen na de eucharistie kan dit. De eucharistie is geestelijk voedsel voor wat tussen twee eucharistievieringen in gebeurt.
Wie zingt, bidt dubbel
Liederen versterken wat in een liturgische viering leeft.
“Een Gloria uitzingen is echt lof uitzingen.” (Kristl Van Cleemput)
Als je dan uit volle borst kan meezingen, klinkt de betekenis ervan nog wel eens na in de daaropvolgende week. Ook in het dagelijks leven ervaar je immers dingen waarvoor je God wil prijzen, en ga je de lofzang van de afgelopen zondag opnieuw met volle overgave zingen. Ook het Sanctus is een lofzang, maar dan moet het wel als dusdanig gezongen worden. In het Requiem van Andrew Lloyd Webber is het Gloria een duidelijke lofzang.
Wereldwijde verbondenheid
Omdat men de katholieke liturgie overal in grote lijnen op dezelfde manier viert en dezelfde Bijbelteksten beluistert, ontstaat ook een verbondenheid tussen alle gelovigen wereldwijd. En ook zij zullen vanuit die liturgie dan weer inspiratie vinden voor hun alledaagse leven. En kracht, want dat is de communie: je moet die niet verdienen, ze is krachtvoer voor het leven van elke dag.
Liturgische diversiteit
Deze diversiteit is eveneens belangrijk om de band tussen liturgie en leven mogelijk te maken. De ene zal zich thuis voelen in de oude liturgie, de andere in een Taizéviering.
“We eten allemaal verschillende dingen, we hebben allemaal verschillende voorkeuren.” (Hans)
Tegelijk moet de liturgie ook wereldwijd herkenbaar zijn, zoals eerder aangestipt. Maar je kan mensen, ook in catechese, aanmoedigen om te proeven van meerdere vormen van liturgie vieren, samen bidden, en muziek en zang.