Generatie keuzestress
Leen Heusdens helpt jonge ouders met het vinden van een nieuw evenwicht
Het is niet altijd even makkelijk om in een tijdperk vol keuzes de juiste beslissing te nemen. Zeker niet voor aanstaande of kersverse ouders die aan alle kanten goedbedoelde adviezen krijgen. Borstvoeding geven of niet? Thuis bevallen of naar het ziekenhuis voor een keizersnede? Zo lang mogelijk ouderschapsverlof nemen of zo snel mogelijk opnieuw werken? „De cijfers liegen er niet om”, zegt vroedvrouw Leen Heusdens. „Er zijn bijzonder veel vrouwen en mannen met angstgevoelens en keuzestress wat betreft zwangerschap, bevalling en opvoeding. Toch wil dat niet per se zeggen dat moeders van nu angstiger zijn dan onze grootouders.”
Als vroedvrouw en Integrale Geboorte Coach helpt Leen Heusdens aanstaande en jonge ouders met het omkaderen van hun situatie en mogelijke keuzes in die nieuwe levensfase. „Allereerst informeer ik mensen”, legt Heusdens uit. „Klopt iemands opvatting over een bepaalde keuze wel? Of stroken zijn of haar ideeën volstrekt niet met de realiteit? Wordt er rekening gehouden met de persoonlijke situatie van moeder en kind? Zo zal bijvoorbeeld voor de een borstvoeding de beste optie zijn, terwijl de ander meer voordeel haalt uit flessenvoeding.”
Een tweede luik van Heusdens’ baan is ouders met traumatische ervaringen begeleiden. „Die gaan van angstgevoelens tijdens zwangerschappen over traumatische gebeurtenissen tijdens de bevalling tot postnatale depressies”, zegt Heusdens. „Ik ben een vroedvrouw in de eerst lijn. Dat wil zeggen dat ik me, wat bevallen betreft, bezighoud met gebruikelijke situaties en dat ik mensen doorverwijs naar specialisten indien er complicaties optreden. In zulke gevallen blijf ik die mensen wel mentaal en emotioneel ondersteunen. Voor mij voelt het heel natuurlijk aan te blijven geven zolang het mogelijk en wenselijk is.”Heusdens’ cliënten zijn naast kritische mensen vooral twijfelaars met angstgevoelens. „Ik krijg veel vrouwen over de vloer die werkelijk geen idee hebben van hoe ze hun baby op de wereld moeten zetten. Mede door goedbedoelde adviezen of depressieve gevoelens zitten ze vast in hun zwangerschap en zijn ze de verbinding met hun kind kwijt. Dan is het belangrijk op zoek te gaan naar het moment waarop die verbinding werd verbroken”, legt Heusdens uit. „Of jonge moeders nu angstiger zijn dan vroeger, betwijfel ik. Er wordt gewoon vaker en meer openlijk gepraat over die emoties. Toch is er nog te weinig begrip voor de problemen en gevoelens van zwangere vrouwen en moeders. Voorheen waren moeders huisvrouw. Nu moet er nog steeds gekookt, gewassen en gepoetst worden, maar die taken komen nog vaak terecht op de schouders van werkende vrouwen. De stress die die dubbele taak veroorzaakt, stuit in onze samenleving nog altijd op veel onbegrip.”
Tijdens haar opleiding tot Integrale Geboorte Coach ontdekte Leen Heusdens ook haar eigen grenzen. Als moeder van vier is ze ervan overtuigd dat een vrouw onmogelijk in haar eentje kan instaan voor de opvoeding. „Je hebt inderdaad een heel dorp nodig om een kind groot te brengen. Mijn man werkt ’s weekends zodat ik deze job kan doen en mijn vader en moeder hebben ook een belangrijke rol in de opvoeding van onze kinderen”, zegt Heusdens. „Ook voor mij is de combinatie werk-gezin en de zoektocht naar de juiste balans een proces van vallen en opstaan. Net als ondernemers mag je ook in het ouderschap falen. Soms ben ik jaloers als ik aan de schoolpoort praat met andere mama’s. Kon ik ook maar gewoon van negen tot vijf gaan werken, denk ik dan, maar zo zit ik niet in elkaar. Mijn passie ligt in deze baan en het helpen van mensen, door mijn kennis met hen te delen.”