Geroepen om liefde te delen
Elly Bouman, dominee in de protestantse Kerk in de Geuzentempel in Roeselare, brengt diverse culturen samen rond de kern van het geloof
„Ik ben een late roeping”, bekent Elly Bouman wanneer we polsen naar haar motivatie. Predikant worden was een jeugddroom, die ze pas een tiental jaar geleden realiseerde. Na een periode van acht jaar als dominee in het Nederlandse Zeeland, waar ze geboren en getogen is, verhuisde de calvinistisch opgevoede vrouw in 2016 naar Roeselare, waar ze sindsdien dominee is in de protestantse kerk de Geuzentempel in de Jan Mahieustraat.
„Het is wennen”, geeft Bouman toe. „De Vlaamse context is totaal anders dan die in Nederland, waar meer protestanten zijn dan katholieken. Bovendien heeft een stad een andere dynamiek dan een dorp, maar dat maakt het net ook interessant.”
– Hoe verzeilde u in Roeselare?
Vanuit Zeeland had ik al contacten met de protestantse gemeenschap in Antwerpen. Bovendien kende ik mijn voorganger in Roeselare. Toen hij vertrok, werd ik door de gemeente geroepen. Uiteindelijk beslist de kerkenraad van de gemeente bij stemming door de gemeenteleden wie de nieuwe predikant wordt. Zo belandde ik in Roeselare. Tegelijk groeide er bij mij al langer een verlangen om de vertrouwde omgeving te verlaten en te ervaren hoe ik het evangelie kan delen in een geseculariseerde en multiculturele samenleving. De protestantse gemeenschap in Roeselare is een smeltkroes van culturen. Ook dat mensen elkaar in de stad vaak niet kennen, is een uitdaging. In de dorpen waar ik voorheen werkte, is het vanzelfsprekend dat mensen elkaar op straat aanspreken of op zijn minst goeiedag knikken.
–Wat betekent die culturele diversiteit voor de gemeenschap?
Ze maakt het boeiend, omdat mensen heel wat van elkaar kunnen leren. Al zijn er ook soms spanningen. Zo nemen mensen van Afrikaanse afkomst het soms minder nauw met het nakomen van afspraken dan andere Vlamingen. Op onze beurt kunnen wij van hen leren spontaner te zijn in het uiten van geloof.
In de liturgie volgen we een vaste orde, maar de liedkeuze varieert qua stijl. Bovendien zingen we nu en dan een lied in een andere taal en krijgen sommige kerkgangers een Engelse vertaling van de preek. Omdat de taal soms een barrière vormt, begonnen we onlangs met een Bijbelgroep. Telkens lezen we een fragment in het Nederlands, [node:field_streamers:0] maar ieder mag er een vertaling in de eigen taal bij houden. Eenzelfde tekst wordt vanuit diverse culturen geïnterpreteerd, wat het verrijkend maakt.
– Bereikt u ook jongeren?
Toen ik in Roeselare aankwam, hoopte ik een groep jongeren bij elkaar te kijgen. Dat viel echter niet mee. Ik bereikte telkens maximaal vijf jongeren en zocht andere mogelijkheden. Dat leidde tot het organiseren van een maandelijkse Gemeentezondag, een dag waarop zowel jong als oud welkom zijn en elkaar ontmoeten. Gezinnen zijn op zondag doorgaans graag samen. Naast de eredienst en een gezamenlijke lunch praten we dan over een specifiek thema en over wat het in ieders leven kan betekenen.
Kinderen zijn twee keer maandelijks op woensdagnamiddag welkom in de kinderclub. We gaan er op een creatieve manier aan de slag met een Bijbelverhaal of Bijbels thema. Tijdens de eredienst is er altijd ook een kindernevendienst. Net zoals in de katholieke Kerk is het echter niet makkelijk om jonge gezinnen te bereiken. Behalve met praktische redenen heeft dat volgens mij te maken met een gebrek aan kennis over de kern van het geloof. Net die is een belangrijke verbindende factor.
– Waaruit bestaat die kern van het geloof volgens u?
„Christus is mijn leven”, zegt Paulus in de Bijbel. „Zijn liefde dringt ons.” Dat geldt ook voor mij. Het is Gods liefde, die we kennen door Christus, die ons aanspoort te delen wat we door Hem ontvangen. Zo zoek je als vanzelf het goede voor elkaar, niet omdat het moet, maar van uit een verlangen van binnenuit. Christenen, van welke strekking ook, geloven dat ze Gods liefde niet moeten noch kunnen verdienen. Gods liefde is altijd eerst en stelt geen voorwaarden, maar vraagt wel antwoord of geloof. Net dat geloof verbindt christenen over historische verschillen heen en laat toe dat we anderen in vrijheid kunnen beminnen, ook andersgelovigen, zoals moslims, die er een ander Godsbeeld op na houden. Ik stel helaas vast dat moslimjongeren vaak beter weten wat hun geloof inhoudt dan Vlaamse jongeren. Daarom organiseren we samen met jonge moslims en christenen tijdens het voorjaar voor de tweede keer een middag met getuigenissen door jongeren van diverse godsdiensten en kansen tot gesprek.
Op 23 januari om 19.30 uur vindt in de Godelievekerk in Roeselare (Honzebroekstraat) een oecumenische Bijbelavond plaats. Info via elizabethvdm08@gmail.com. Op www.bisdombrugge.be vindt u een overzicht van alle activiteiten tijdens de Gebedsweek voor de Eenheid van de Christenen.