Zuurstof voor de Kerk
Omhaling tijdens vieringen komend weekend is bestemd voor Kerkopbouw
Dankbaar blikt Marnix Decoutere uit Diksmuide terug op zijn loopbaan als dekenaal secretaris, een baan die hij twintig jaar lang deed en combineerde met die van zelfstandig kantoorhouder bank en verzekeringen. „Voor velen misschien een vreemde combinatie, maar beide hielden me in evenwicht”, zegt Decoutere, sinds afgelopen maand met pensioen. „Ik kon doen wat ik graag deed en zeg nu zelf, wat is er mooier dan dat?”
In tegenstelling tot de priesters, diakens en parochieassistenten, die door de overheid worden betaald, behoort Marnix Decoutere tot de vrijgestelden die door de Kerk zelf worden betaald. Daartoe vindt jaarlijks in februari de actie Kerkopbouw plaats. Daarbij vraagt het bisdom aan alle parochies een financiële bijdrage in de vorm van een omhaling tijdens de vieringen.
Nieuw in de sector is Els Delie. Sinds september is ze aan de slag als dekenaal secretaresse in Roeselare. „Voorheen werkte ik meer dan twintig jaar in het secretariaat van KSA West, aanvankelijk in Roeselare en vervolgens in Gullegem”, zegt ze. „Administratieve taken liggen me dus wel. Dat is nodig in mijn huidige baan. Als dekenaal secretaresse ben ik ook het eerste aanspreekpunt. Ik voel het gauw wanneer mensen een praktische vraag hebben, dan wel een luisterend oor willen vinden. Daar maak ik graag tijd voor. De afgelopen maanden leerde ik zo al heel wat fijne mensen kennen. Mijn takenpakket is zo gevarieerd, dat het moeilijk is een overzicht te geven. Elke dag is anders en dat maakt het net zo boeiend.”
Net als Els Delie was ook Marnix Decoutere jarenlang verantwoordelijk voor de lokale bladzijden van Kerk & leven. „De tijd dat iedere pastoor zijn eigen blad liet drukken, is [node:field_streamers:0] al lang voorbij”, zegt hij. „Ik maakte de samenvoeging mee tot een blad per parochiefederatie en binnenkort is er nog één blad voor heel Groot-Diksmuide, maar dat is voor mijn opvolger.”
Naast de verloning van de dekenaal secretarissen is de opbrengst van de actie Kerkopbouw ook bedoeld voor de opleiding en navorming van de groeiende groep parochieassistenten in het bisdom. Hilde Omez, een van hen, is sinds juni laatst aan de slag in de federatie Staden en de pastorale eenheid Hooglede-Gits, die samen acht kerken tellen.
„Het is een boeiende baan met veel afwisseling en sociale contacten”, zegt de voormalige kleuteronderwijzeres in de vrije basisschool in Oostnieuwkerke. „Mijn takenpakket bestaat vooral uit de begeleiding van de vele werkgroepen, zoals die voor doopsel- en vormselcatechese en eerste communie, om er slechts enkele te noemen. Ook het opmaken van de jaarkalender en het nauwkeurig bijhouden van de agenda is een hele klus, omdat er voor de acht parochies slechts één pastoor is.”
Enkele uren per week houdt Hilde Omez vrij voor de uitwerking van een project, gericht op het bezoeken van eenzame ouderen. „Die opdracht kreeg ik van het bisdom bij mijn aanstelling”, zegt de parochieassistente. „Ik vind het belangrijk dat ik voldoende tijd overhoud om mensen te ontmoeten. Het behoort tot mijn opdracht mensen warm te maken om samen gemeenschap te vormen. Dat is niet altijd makkelijk, maar samen met de vele vrijwilligers, de dragende krachten van de parochie, is het mogelijk steen voor steen te bouwen aan een verdraagzame en meelevende Kerk. De steun van de parochianen is daarbij noodzakelijk, niet enkel financieel, maar ook door een bemoedigend woord van tijd tot tijd.”
Tijdens de vieringen op 10 en 11 februari wordt een bijzondere collecte gehouden voor de actie Kerkopbouw in het bisdom Brugge. Meer info bij het vicariaat voor de parochies via 050 33 59 05.