Kinderen verkennen de Kerk
Op weg naar hun eerste communie voelen kinderen aan dat ze welkom zijn
In de Limburgse parochies bereiden duizenden kinderen van zes en zeven jaar zich volop voor op hun eerste communie. Was die voorbereiding vroeger stevig verankerd in de school, sinds enkele jaren verloopt ze anders. De parochies zijn er intussen verantwoordelijk voor en op heel wat plekken groeide een positief evenwicht tussen parochie, school en gezin.
„We hebben fijne contacten met de leerkrachten”, zegt Marijke Vanmuysen van de federatie Wellen, waar vier catechisten hulp krijgen van een zestal ouders. „In de klassen mogen we briefjes uitdelen, zodat de verbinding voor de kinderen toch zichtbaar blijft. De juffen helpen bovendien tijdens de eerste communieviering met de begeleiding. Via de scholen nodigen we ook alle kinderen uit voor onze gezinsvieringen.”
Die kansen krijgt ook de werkgroep eerste communie, een zestal vaste vrijwilligers en enkele ouders, in de federatie Zonhoven. „Er is een samenwerking met de scholen, maar niet langer meer een engagement”, zegt Patrick Switten. „We merken dat catechese op een andere manier moet gebeuren. Op een begrijpbare manier praten over liturgische handelingen vereist vorming. De meeste ouders zien geloofsopvoeding echter als een taak van de scholen, want zelf staan ze te veraf van de Kerk. Toegegeven, ze zijn wel bijna allemaal aanwezig op onze maandelijkse gezinsvieringen en daar zijn we hen dankbaar voor. Desondanks is het moeilijk om verbinding te leggen. Ze vinden geen aansluiting meer met de liturgie. Willen we hen bereiken, zal de Kerk toch op zoek moeten gaan naar de juiste taal. Het is immers mooi om samen het geloof te beleven en elkaar te ontmoeten.”
Het belang van de liturgie staat ook voorop in Wellen. Voor de catechisten is dat de kern. Marijke Vanmuysen: „We bekijken met de kinderen hoe een viering [node:field_streamers:0] is opgebouwd, wat de gebeden inhouden en wat dat in hun leven kan betekenen. Tijdens de eerste bijeenkomst verkennen we samen de kerk. Vervolgens vertrekken we telkens van de opbouw van de eucharistieviering, om zo de kinderen voor te bereiden op hun eerste volledige deelname. Het is waar: niet alle ouders zijn geïnteresseerd in de inhoud van onze catechese. Sommigen lachen er zelfs wat mee, maar ik wil als mens tonen hoe je met vallen en opstaan gelovig in het leven kunt staan. Ik wil, als gelijke, openstaan voor hun behoeften en vragen, en hen laten zien dat geloven iets is dat je kracht kan geven. Door hen, allemaal, op een respectvolle en warme manier te benaderen en hen niet te beoordelen. Na elke samenkomst sturen we een e-mail met de achtergrond van datgene wat we leerden.”
„Ik ben ervan overtuigd dat we ouders in beweging kunnen krijgen. Ergens blijven ze toch gelovig en bij elke bijeenkomst pikken ze wel iets op. We bereiken hen wel, zij het laagdrempelig”, meent Ann Vanhemel die in Zonhoven al jaren met veel enthousiasme deelneemt aan de werkgroep eerste communie. „Het klinkt misschien banaal, maar je geeft ouders en kinderen iets om over na te denken. De waarden van de rituelen zijn de moeite waard om door te geven. Naast de gezinsvieringen, organiseren we jaarlijks drie activiteiten die we koppelen aan de eerste communieviering. We maken met de kinderen werkjes die aansluiten bij het evangelie. Elke symbolische handeling geeft rijkdom.”
En Marijke Vanmuysen besluit: „Het allerbelangrijkste is dat kinderen aanvoelen dat ze in de Kerk, door God, graag worden gezien, dat ze welkom zijn, dat ze altijd mogen terugkeren en dat praten over geloof echt niet raar is. Daar probeer ik voor te leven. Voor vele kinderen ben ik ‘Marijke Vandekerk’ en die naam draag ik met trots.”