Verkondiging ter harte nemen
Irakees Wisam Altaan wordt tijdens de paasviering in Harelbeke gedoopt
Negen volwassenen, afkomstig uit diverse landen, deden op 18 februari, de eerste zondag van de vasten, officieel een aanvraag om gedoopt te worden. Dat gebeurde zoals vanouds tijdens een eucharistieviering in de kathedraal in Brugge in aanwezigheid van mgr. Lode Aerts, de bisschop van Brugge. Onder hen ook Wisam Altaam die op Pasen, zondag 1 april, gedoopt zal worden in de Sint-Salvatorskerk in Harelbeke. Sinds oktober volgt de 24-jarige man, afkomstig uit Bagdad in Irak, catechese. Daarbij wordt hij begeleid door Leen Six, docente rooms-katholieke godsdienst en didactiek aan de hogeschool VIVES Campus Kortrijk, door priester Bart Geryl en door enkele vrijwilligers uit de parochieraad.
„Ik zie de begeleiding van Wisam als een vorm van geloofsverkondiging”, zegt Leen Six, godgewijde vrouw sinds 2008. „Een opdracht waartoe trouwens iedere christen geroepen is. Wisam is niet de eerste catechumeen of volwassen doopleerling die ik begeleid. Dit keer is het echter niet zo makkelijk, wegens de taalbarrière. Daarom betrek ik bij de catechesebeurten geregeld iemand die de Arabische taal meester is. Bij de duiding van evangelieverhalen maak ik gebruik van prenten.”
Wisam Altaan belandde in België na een zwerftocht van meerdere weken door Europa. „Ik werd gedwongen uit mijn land te vluchten”, vertelt de moslim. „Ik werkte een tijdlang in een kapsalon voor vrouwen, maar werd gezocht door een militie. Vrouwenkapper wordt in Irak beschouwd als ‘onrein’. Gelukkig was ik die dag net niet aanwezig. Anders leefde ik wellicht niet meer. Een vriend van me had helaas minder geluk. Na het incident sloeg ik samen met mijn oudere broer op de vlucht. Hij woont nu in Italië. Mijn jongste broer [node:field_streamers:0] woont nog bij mijn ouders in Bagdad. Soms mis ik mijn familie, maar ik ben ook graag in België. De mensen hier zijn vriendelijk.”
Wekelijks woont de catechumeen de zondagseucharistie bij. „Zo maakt hij kennis met de geloofsgemeenschap en zij met hem”, zegt Leen Six. „De meesten van ons werden als baby gedoopt. Wanneer volwassenen gedoopt willen worden, is dat een bewuste keuze. De aanwezigheid van een catechumeen in de gemeenschap is verrijkend, omdat het je doet nadenken over je eigen doopsel.”
„Ik ken het christendom vanuit mijn thuisland,” vertelt Wisam Altaan, „waar christenen een minderheid vormen. Het christendom predikt de naastenliefde en dat vind ik het belangrijkste. Mogen geloven in Jezus brengt rust in mijn leven en hoop op een betere toekomst.”
De catechumeen was erg onder de indruk van de viering in de Brugse kathedraal. „Vooral de ontmoeting met de bisschop vond ik bijzonder”, zegt Wisam Altaan. „Het is echter allemaal nieuw voor me. Daarom ben ik blij dat er mensen zijn die me helpen, zoals Leen en ook Peter, onze tolk. Van hem kreeg ik onlangs het Nieuwe Testament in het Arabisch. Het helpt me om de Bijbel en Jezus beter te leren kennen en stap voor stap te groeien tot het moment waarop ik gedoopt wordt. Afgelopen zondag kreeg ik tijdens de viering ook de tekst van het Onzevader. ”
Dat Wisam Altaan tijdens de paasviering gedoopt wordt, is ook voor de gemeenschap een meerwaarde. „Op Pasen zijn ook de eerstecommunicanten en vormelingen aanwezig”, zegt Leen Six. „Velen van hen maakten nog nooit een doopsel mee. Bovendien komt de hernieuwing van de doopbeloften door de gemeenschap net na Wisams doopsel. Wellicht zal dat moment bewuster worden beleefd.”
Wie meer informatie wenst over het catechumenaat kan contact opnemen met bisschoppelijk gedelegeerde voor catechese Piet Raes via piet.raes@bisdombrugge.be of bij medewerker Virginie Carlassara via virginie.carlassara@ccv.be.