Brussen zitten er actief tussen
Centrum De Branding heeft een eigen werking voor broers en zussen
Om broers en zussen in één adem te noemen, bestaat in het Engels het woord siblings en in het Duits Geschwister. In het Nederlands is er echter geen eenduidige term. Zo ontstond het woord ‘brussen’, een term die familieleden van gebruikers van De Branding bekend in de oren klinkt.
Het dienstverleningscentrum in Heule voor mensen met een beperking kent een lange traditie van een brussenwerking, met een eigen brussenraad en -activiteiten, waaronder de jaarlijkse Brussendag. Dan krijgen gebruikers van De Branding de gelegenheid hun broer(s) en/of zus(sen) in de bloemetjes te zetten. Ouders zijn die dag niet welkom, kinderen en partners van brussen wel.
„Dat is een bewuste keuze”, legt Eddy Verschelde (63) uit Middelkerke uit, die mee aan de wieg staat van de brussenwerking. „De dag, een mix van ontspanning en ontmoeting, is een manier om de ouders even te ontlasten. Het is ook een kans om de band tussen broers en zussen en hun gezinnen te versterken.”
Ook Hilde en Mieke Sabbe kijken elk jaar weer uit naar de familiedag. „Onze broer Stefaan heeft al van bij zijn geboorte een mentale beperking”, zegt Mieke Sabbe. „We kennen hem niet anders waardoor we hem aanvaarden zoals hij is. Ook onze kinderen gaan op een vertrouwde manier om met ‘nonkel Stefaan’. Ze weten en ervaren dat hij anders is, maar vinden dat niet vreemd of erg. Het verruimt zowel hun als onze leefwereld. We denken makkelijk in hokjes of vanuit een ideaalbeeld, maar het kan ook anders en dat is niet minder. We zien Stefaan graag en dat helpt de lasten te dragen.”
Wat niet wil zeggen dat de zussen zich geen zorgen maken over de toekomst. „Die zijn er natuurlijk”, zegt Hilde Sabbe. „Stefaan woont nu nog bij onze ouders, maar wat als hen iets overkomt? Die tijd komt er, daarvan zijn we ons [node:field_streamers:0] bewust. Toch proberen we niet te ver vooruit te kijken. Er verandert zo veel op het vlak van wetgeving en mogelijkheden. We proberen nu vooral te investeren in een goede band met Stefaan en te helpen waar mogelijk, rekening houdend met onze eigen gezinnen en draagkracht.”
Vandaag heeft ook Eddy Verschelde een goede band met zijn jongere broer, die gebruik maakt van de diensten van De Branding, maar dat was niet altijd zo. „Als ‘gezonde’ zoon diende ik als kind vaak te helpen in het café dat mijn moeder uitbaatte”, vertelt hij. „Dat brak me tijdens mijn puberteit en later zuur op. Vandaag kan ik me daarmee verzoenen, maar ik was lange tijd kwaad dat ik te weinig kind kon zijn. Mijn broer komt geregeld bij ons op bezoek. Hem in de toekomst in huis nemen, zien mijn echtgenote en ikzelf echter niet zitten. Als brus heb je ook je grenzen.”
„De relatie tussen broers en zussen is uniek en duurt doorgaans langer dan die met de ouders”, zegt Bart Vannieuwenhuyse, voorzitter van de brussenwerking en zelf broer van iemand met een beperking. „Daarom is het belangrijk dat brussen een stem krijgen. In heel wat gezinnen wordt het zorggesprek echter te laat op gang getrokken of is het een taboe. Het is begrijpelijk dat ouders bezorgd zijn en de ‘gezonde’ kinderen willen ontlasten, maar op lange termijn is dat niet goed. Ook daar zijn we in de brussenwerking mee bezig. Ook voor de instelling zijn brussen belangrijke belanghebbenden. Of je het nu wil of niet, we zitten er actief voor iets tussen en dat geldt evenzeer voor schoonbroers en schoonzussen.”
„Ook onze partners hebben soms een uitlaatklep nodig of willen hun stem laten horen”, zegt Eddy Verschelde. „Daarom betrekken we hen bij de familiedag en andere activiteiten zoals een vormingssessie, praatgroep, open deur of kerstmarkt.”
Meer info via 056 36 40 53 of sofie.heemers@waak.be.