Solidariteit krijgt een gezicht
vzw Caritas Daden Gevraagd helpt gezinnen met concrete hulpvragen
Komende zondag worden heel wat moeders opnieuw in de bloemetjes gezet. Wat echter als je een alleenstaande moeder bent en moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen? Of je hebt als echtpaar een hoop schulden, als gevolg van een marginale thuissituatie of een woelig verleden? Heel wat gezinnen hebben helaas niet de financiële middelen voor extra uitgaven. Het lukt hen amper om rond te komen, zelfs met de hulp van begeleidende diensten. Om die reden werd Caritas Daden Gevraagd in het leven geroepen, een autonome vzw in de schoot van Caritas West-Vlaanderen.
„Niemand kiest om in armoede te leven en iedereen heeft recht op een menswaardig leven”, zegt Karel Gaeremynck uit Torhout, een van de vrijwilligers die zich inzet voor Caritas Daden Gevraagd. „Als vzw helpen we uitsluitend individuen of gezinnen die in dringende financiële nood verkeren en op voorwaarde dat alle mogelijkheden van de reguliere hulpverlening zijn uitgeput. We geven mensen nooit zomaar geld en bovendien nooit rechtstreeks. Elke vraag dient te verlopen via een dienst voor maatschappelijk werk.”
„We doen vooral een beroep op Caritas Daden Gevraagd wanneer we botsen op de grenzen van de reguliere hulpverlening”, zegt Marleen Vandekerckhove, directeur contextbegeleiding van vzw Arcade, regio Gistel. „De financiële moeilijkheden van sommige gezinnen zijn vaak zo groot dat een extra tussenkomst vereist is om hen net dat extra duwtje te geven om weer voort te kunnen. Dat kan gaan over een tussenkomst voor de aankoop van een beugel, een bril, een wasmachine, medische of schoolkosten enzovoorts. De voorbeelden zijn legio.”
Maandelijks komt een werkgroep van vrijwilligers bijeen om de aanvragen nauwgezet te bekijken. „Meestal betreft het inderdaad extra uitgaven zoals medische zorgen, schoolkosten, de aankoop van meubilair of renovatiewerken”, legt Karel Gaemerynck uit. „Het dient altijd te gaan om een noodsituatie. Elke tussenkomt is bovendien beperkt en eenmalig.”
Sinds twee jaar is ook Cecile Blomme uit Torhout als vrijwilliger actief in de werkgroep van Caritas Daden Gevraagd. „Sinds ik me engageer voor de vzw gingen mijn ogen open”, vertelt de gepensioneerde godsdienstleerkracht. „Niet dat ik me niet bewust was van het bestaan van armoede, [node:field_streamers:0] maar dat het zo erg was, wist ik niet. Sommige gezinnen hebben, ondanks alle geboden hulp, geen enkele financiële marge, laat staan dat ze geld over hebben voor een extraatje. Alle giften die we krijgen zijn uitsluitend bedoeld om mensen een stap vooruit te helpen. Daarom zijn we selectief in onze keuzes.”
„Door die voorwaarden te stellen, voorkomen we bovendien dat er ijdele vragen gesteld worden”, legt Karel Gaemerynck uit. „Belangrijk ook is de opvolging van elke situatie. Daarom is de samenwerking met begeleidende diensten wezenlijk. Vooral het contact met de hulpverleners die aan huis komen, is belangrijk. Zij zijn het best geplaatst om een situatie te boordelen.”
„Het is niet aan ons om te oordelen”, zegt Hilda Jonckheere uit Koekelare, al jaren bij de vzw betrokken en vanuit haar professionele ervaring als verpleegkundige zowel als gemeentelijk ambtenaar goed op de hoogte van de bestaande sociale problemen. „Toen men me vroeg mee te werken met Caritas Daden Gevraagd, twijfelde ik geen moment”, zegt ze. „Wat de vzw doet, is heel concreet. We zijn afhankelijk van giften en dus van de solidariteit tussen mensen.”
Ook Tonia Vannieuwenborgh is al geruime tijd actief bij Caritas Daden Gevraagd. Als voorzitter van welzijnsschakel De klapdeur in Torhout zet ze zich al jaren in voor het welzijn van mensen uit de stad die het minder goed hebben. Voor haar verdienstelijke inzet als vrijwilliger in de bestrijding van armoede ontving ze vorig jaar van Vrouw en Maatschappij de Gerberaprijs.
„Met de welzijnsschakel brengen we mensen samen op basis van respect en gelijkwaardigheid”, zegt Tonia Vannieuwenborgh. „We geven mensen in armoede een kans op sociale contacten, uitstappen en ontmoetingsmomenten. Wat Caritas Daden Gevraagd doet, ligt in dezelfde lijn: daadwerkelijke steun geven aan mensen die geen uitweg meer zien. Daarom zet ik me ook voor die vzw graag in.”
„Vormen van spontane solidariteit en steun tussen mensen zijn een wezenlijke aanvulling op de geïnstitutionaliseerde materiële en financiële hulp”, zegt Karel Gaemerynck tot besluit. „Ondanks alle tussenkomsten waarop mensen recht hebben, blijven velen kampen met reële tekorten om te voldoen aan dagelijkse behoeften. Daarom willen we als vzw blijven voortbestaan.”
Deze maand zet Caritas Daden Gevraagd zich in voor een alleenstaande moeder met twee tieners die leven van een invaliditeitsuitkering. In hun sociale huurwoning ging de boiler stuk. Wie hen financieel wil steunen, verneemt meer via 050 74 56 22 of kb@caritaswest.be.