Amerikaanse kerkverlaters breken al op hun 13de met instituut

Een Amerikaanse studie over jongeren en kerkverlating reikt ook enkele inzichten aan in het vooruitzicht van de bisschoppensynode over de jongeren.
21/01/2018 - 15:53
Jongeren spreken zelden over hun plannen om te breken met de kerk
Jongeren spreken zelden over hun plannen om te breken met de kerk © Unsplan

In de VS is een studie van de Universiteit van Georgetown voorgesteld over kerkverlating bij jongeren. Het is het resultaat van twee jaar doorgedreven onderzoek. Jongeren breken gemiddeld al op hun dertiende, kort na hun vormsel, met de Kerk. Kerkverlating vindt meestal tussen de leeftijd van 10 en 20 jaar plaats. Opmerkelijk, slechts uiterst zelden wordt die beslissing vooraf nog met de ouders of een priester doorgesproken. 35 procent van de jongeren breekt met de Kerk omdat zij elke voeling met het instituut verloren hebben en 14 procent omdat zij ongelovig of atheïst zijn geworden.

Volgens een eerder onderzoek van het Bureau voor Godsdienststatistiek Pewsteeg de groep van mensen die geen enkele band meer hebben met een geloofsgemeenschap tussen 2007 en 2014 met 19 miljoen mensen. Bij katholieken verbreekt ongeveer 19 procent zijn banden met de kerkgemeenschap omdat zij born again Christianzijn geworden of toetreden tot een evangelische of Pinksterkerk. Jonge kerkverlaters geloven nog steeds in God en na hun breuk missen zij vooral de kerkgemeenschap. Opmerkelijk ook: ouders blijven een (zoniet de) belangrijke referentie voor hun kinderen. Als zij zelf niet kunnen verantwoorden of verduidelijken waarom zij gelovig zijn of lid van een kerkgemeenschap, dan is het bijzonder waarschijnlijk dat hun kinderen definitief breken met de kerkgemeenschap en de kerkpraktijk.

Bron: Catholic News Agency