Zoveel kost het om heiligverklaard te geraken
Begin juli zette de paus het licht op groen voor de heiligverklaring van veertien personen, onder wie de Italiaanse tiener Carlo Acutis. Een vraag die wel eens gesteld wordt, is hoeveel een zalig- of heiligverklaring kost. Er gaat immers een hele procedure aan vooraf. Het Franse dagblad La Croix probeerde onlangs een antwoord te formuleren.
Lees ook
Alleen al het eerste deel van de procedure, meestal in de schoot van een bisdom, kost veel geld. Er moet een biografie worden opgesteld, waarin ook de theologische en morele deugden van de kandidaat worden onderzocht. Dat houdt grondig historisch onderzoek in en veronderstelt ook het verzamelen van getuigenissen als er nog tijdgenoten in leven zijn. Dat is een hele klus en moet zeer goed worden gedaan om geloofwaardig te zijn. De omvang – en dus de kosten – van dit werk hangt af van de levensduur van de persoon, zijn of haar invloed, maar ook van eventuele controverses tijdens zijn of haar leven.
Voor Carlo Acutis was dat eenvoudig: zijn leven was kort. De jonge kandidaat-heilige legde het parcours in geen twintig jaar af. Maar vergelijken we het even met Valentinus Paquay, het ‘Heilig Paterke van Hasselt’ (1828-1905), die nog steeds vereerd wordt door velen, maar tot nu slechts zaligverklaard is. Zijn procedure loopt nog steeds.
Meestal is het een bisdom of een congregatie die iemand aanstelt of zelfs vrijstelt om dit werk te begeleiden. Dat kost al vaak enkele tienduizenden euro’s.
2.500 wachtenden voor u
Als het onderzoek is afgerond, komt het dossier in handen van een postulator, die vaak goed thuis is in Vaticaanse zaken. Orden en congregaties beschikken vaak over een eigen postulator die in Rome resideert. Die kent beter zijn weg in de administratieve verplichtingen van het Romeinse dicasterie van de heiligverklaringen. Ook dat is duur. Dat is meteen de reden waarom er weinig diocesane priesters en leken worden heiligverklaard, tenzij ze de marteldood stierven of echt heel bijzonder waren.
Paus Franciscus legde in 2014 een bovengrens op aan de vergoedingen voor de postulaten om een rechtvaardigere behandeling te garanderen.
De concurrentie in Rome is hard. Er wachten momenteel zo’n 2.500 dossiers op behandeling en een procedure duurt doorgaans 12 tot 15 jaar.
‘Hoe rijker een bisdom, hoe sterker het kan wegen op een zaak’, zegt een Franse onderzoeker. ‘Er worden dus meer Europeanen (en vooral Italianen) zaligverklaard dan Afrikanen of Aziaten. Dat staat in tegenspraak met de wens van de huidige paus om heiligen in de periferie te zoeken. Paus Franciscus legde in 2014 een bovengrens op aan de vergoedingen voor de postulaten om een rechtvaardigere behandeling te garanderen.’
Conclusie
Het blijft evenwel onduidelijk hoeveel een heiligverklaring kost, maar de meeste bronnen hebben het over een bedrag tussen de 250.000 euro en het miljoen.
Veel West-Europese bisdommen hebben andere prioriteiten.