Restauratiewerken aan geboortehuis pater Damiaan begonnen

De restauratiewerken aan het huis in Tremelo zouden eind mei 2025 klaar moeten zijn.
05/09/2024 - 14:05
Op de gelijkvloerse verdieping komt een nieuwe permanente tentoonstelling, op de eerste verdieping kantoren.
Op de gelijkvloerse verdieping komt een nieuwe permanente tentoonstelling, op de eerste verdieping kantoren. © Ruben Boon

Het geboortehuis van Jozef De Veuster is sinds 1952 beschermd en krijgt een grondige restauratie. Nadien komt er ook een nieuwe permanente tentoonstelling met talrijke authentieke Damiaanvoorwerpen. 

‘Tijdens de werken is het geboortehuis niet toegankelijk, maar individuele bezoekers en groepen kunnen wel in het weekend terecht in het Damiaanmuseum tegen kortingstarief’, zegt museumconservator Ruben Boon. 

Na de restauratie zal de eerste verdieping van het geboortehuis als kantoor- en vergaderruimte voor het museumpersoneel dienen. Op het gelijkvloers komt een nieuwe permanente tentoonstelling met meubels en andere interieurelementen die een link hebben met de familie De Veuster en zo Damiaans jeugd in Tremelo opnieuw tot leven brengen.

‘In de aangrenzende kapelruimte met de glasramen vertellen authentieke Damiaanvoorwerpen over zijn leven en werk als missionaris en zijn ontmoeting met de Hawaïanen en de Hawaïaanse cultuur. Ook Damiaans originele doodskist krijgt er een plaats’, zegt Ruben.

Als alles vlot, opent het gerestaureerde en ingerichte geboortehuis op zondag 25 mei 2025.

De restauratie en de inrichting van het geboortehuis kun je op de voet volgen op www.damiaan.be.

(Tony Dupont)

Meer nieuws

13de-eeuwse muurschildering van Mozes in Abdij van Park

De uitzonderlijke 13de-eeuwse schilderingen zaten verstopt onder saaie pleisterlagen. De restauratie van Abdij van Park moet tegen 2026 afgerond zijn.

Clement Lemmens

Als scheutist en arts trok hij naar Indonesië waar hij een ziekenhuis, een polikliniek, een kraamkliniek en een kerk liet bouwen. Maak kennis!

Jongeren zingen tijdens een ontmoeting met paus Franciscus op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan op 30 juli 2024. 50.000 misdienaars uit 20 landen waren toen op bedevaart in Rome.

Om liefde en hoop te ervaren, moeten jongeren hun levensreis opvatten als pelgrims, niet als toeristen op zoek naar de perfecte selfie, aldus de paus.

2 beeldjes naar elkaar gericht met tekst 'zachte krachten, de moed om op te staan'

21 september is Internationale Vredesdag. Schrijf je in om tot 4 oktober helemaal gratis 5 bezinningen van Pax Christi te ontvangen in je mailbox.

Abbé Pierre in 1955

Ook rijst de vraag of zijn idoolstatus ertoe heeft bijgedragen dat slachtoffers van zijn seksueel geweld en machtsmisbruik niet durfden praten.

Zoals gewoonlijk spreekt de paus tijdens de terugvlucht met journalisten die hem vergezelden op zijn Azië-Oceaniëreis

Amerikaanse katholieken staan op 5-11 voor een moeilijk keuze: een kandidaat die voor abortus pleit of een die 11 miljoen migranten wil deporteren.