Paus zal groep van 15 slachtoffers van seksueel misbruik ontmoeten
Tijdens het bezoek dat paus Franciscus van 26 tot 29 september aan België brengt, ontmoet hij ook een groep slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Op uitdrukkelijk verzoek van een aantal onder hen heeft deze ontmoeting in alle discretie plaats.
De paus drukte de wens uit slachtoffers van misbruik binnen de Kerk in België te ontmoeten. Het is een wens die wordt gedeeld door een groot aantal van hen. Meer dan 80 meldden zich bij de Bisschoppenconferentie na een open oproep in juni.
Allen werden begin september uitgenodigd voor een ontmoeting om samen de boodschappen en verwachtingen te omschrijven die, namens de hele groep, door een vijftien onder hen aan de paus zullen worden uitgesproken. Een dertigtal slachtoffers nam aan deze bijeenkomst deel.
Het Vaticaan vroeg aan de Bisschoppenconferentie van België de ontmoeting te organiseren met 15 personen opdat een sfeer van oprecht luisteren en uitwisseling met de paus echt mogelijk zou zijn.
Het zijn mannen en vrouwen uit alle provincies van ons land en ze komen uit uiteenlopende slachtoffergroepen. Ze namen deel aan de bijeenkomst van begin september. Alle andere slachtoffers die interesse toonden voor de ontmoeting met de paus, zijn uitgenodigd om een brief te schrijven die aan hem wordt overhandigd. Ze zullen in de herfst worden uitgenodigd voor een ontmoetingsdag over het aangepaste beleidsplan van de Kerk.
Aangepast actieplan
De Bisschoppenconferentie werkt momenteel aan een aangepast actieplan in haar volgehouden strijd tegen misbruik in de katholieke Kerk, mee gebaseerd op de aanbevelingen van de parlementaire commissies, de resultaten van het onderzoek dat loopt aan de KU Leuven en in dialoog met slachtoffers. Het nieuwe plan wordt in de herfst gelanceerd.
Ondertussen gaat de werking van de opvangpunten van de Kerk onverminderd verder. Monseigneur Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen-Brussel en voorzitter van de Bisschoppenconferentie van België, volgt bisschop Johan Bonny op als referent-verantwoordelijke, alvast tot het nieuwe beleidsplan van kracht wordt.
De ontmoeting van de slachtoffers met paus Franciscus zal uiteraard niet volstaan, verre van. Maar het kan een belangrijke symbolische stap zijn, naast alle concrete acties die reeds zijn ondernomen en nog zullen volgen.
Aartsbisschop Luc Terlinden
Aartsbisschop Luc Terlinden: ‘Wij moedigen met aandrang elk slachtoffer aan zich te melden. Ja, er is in het verleden een cultuur van geheimhouding en stilte geweest binnen de katholieke Kerk, wat elk van deze drama’s nog zwaarder heeft gemaakt. Een diepgaande vernieuwing van de Kerk is enkel mogelijk wanneer men eindelijk kan spreken. De ontmoeting van de slachtoffers met paus Franciscus zal uiteraard niet volstaan, verre van. Maar het kan een belangrijke symbolische stap zijn, naast alle concrete acties die reeds zijn ondernomen en nog zullen volgen.’
Bron: Pers- en informatiedienst van de bisschoppenconferentie van België