Wat studenten van de paus kunnen opsteken: vormingstraject Start4Change
Met de start van het academiejaar worden aan de KU Leuven ook een aantal nieuwe initiatieven voorgesteld. Een daarvan is Start 4 Change (S4C). Het is niet alleen bedoeld voor studenten van verschillende faculteiten, maar voor alle jongeren tussen 18 en 30 jaar: werkenden en niet-werkenden, afgestudeerde jongeren of ook jongeren zonder diploma.
Lees ook
Het project wil deelnemers aansporen om niet alleen zichzelf, maar ook de wereld om hen heen positief te transformeren.
De leidraad voor verandering zullen we zoeken in twee encyclieken van paus Franciscus: Laudato Si en Fratelli Tutti. Het eerste thema is gericht op integrale ecologie, en houdt een dringende oproep in tot zorg voor onze planeet. Het tweede thema gaat over integrale menselijke ontwikkeling, en is een uitnodiging tot broederlijkheid en sociale vriendschap, over alle landgrenzen heen en tot in de hoogste kringen van de politiek.
Oplossingen
Een onderdeel van Start 4 Change is de opdracht aan studenten om oplossingen te bedenken voor concrete maatschappelijke uitdagingen, zoals energiearmoede in multiculturele wijken. Een voorbeeld hiervan is de renovatie van een gebouw in de Gentse Rabot-wijk, waarbij de vraag wordt gesteld hoe technologie, inclusief artificiële intelligentie, inclusiever kan worden ingezet.
Naast theoretische reflectie is er ook ruimte voor praktijkervaring. Het programma omvat een reis naar Italië, met bezoeken aan universiteiten in Loppiano en Rome, evenals een bezoek aan een jongerencentrum in Firenze. Deze reis vindt plaats tijdens de lesvrije week in februari 2025 en is het hoogtepunt van een traject dat gedurende het academiejaar verschillende reflectiemomenten bevat. Tijdens deze momenten worden studenten begeleid door experts en krijgen ze de kans om met mekaar in dialoog te gaan over de inhoud van de encyclieken om ze nadien toe te passen op concrete uitdagingen.
Verschillende disciplines
Het multidisciplinaire karakter van Start 4 Change maakt het toegankelijk voor een breed scala aan jongeren vanuit verschillende disciplines, van ingenieurs tot studenten godsdienstwetenschappen, business development, architectuur en stedenbouw. Het initiatief biedt een unieke kans voor jongeren om zich te verdiepen in ethische vraagstukken en technologische innovaties vanuit een christelijk perspectief, en om die inzichten vervolgens te gebruiken om een positieve impact te maken op de wereld.
Lees ook
De organisaties die als partners betrokken zijn in het Start 4 Changeproject vormen bovendien een heel goed klankbord: Ecokerk (dat ecologie verbindt met de sociale leer van de Kerk), Kamino (de jeugddienst van de Katholieke Kerk in Vlaanderen) en Dialogue for All, dat vanuit een multi-culturele dialoog geïnspireerd en inspirerend burgerschap bevordert.
Start 4 Change sluit perfect aan bij de Hope Happening, het jongerenfestival van hoop voor jongeren en jongerenverenigingen, dat plaatsvond tijdens het pausbezoek aan België op 28 en 29 september in Brussel.
Scan de qr-code hieronder voor meer info.