Waarop we echt mogen hopen: een gastvrij hart vinden in God

Een mooie meditatie voor tijden van ultieme beproeving gaf paus Franciscus op 4 november tijdens de mis voor overleden kardinalen en bisschoppen.
06/11/2024 - 12:21

Klik op de afbeelding om te vergroten

Traditiegetrouw viert de paus in de week na Allerheiligen een mis ter nagedachtenis aan de kardinalen en bisschoppen die in het afgelopen jaar zijn overleden. Dit jaar overleden 7 kardinalen en 115 bisschoppen. De viering vond plaats op 4 november aan het tweede altaar van de Sint-Pietersbasiliek, bij de stoel van de heilige apostel Petrus. 

Tijdens een korte, maar mooie preek, mediteerde paus Franciscus over het verhaal van de 'goede misdadiger' die samen met Jezus werd gekruisigd, in het Evangelie volgens Lucas hoofdstuk 23,39-43(externe link). 'Jezus, herinner mij wanneer U in uw koninkrijk komt,' smeekt die de Heer. We mogen ons die smeekbede eigen maken, vindt de paus: 'Jezus, herinner mij. Hou me levend in Uw herinnering. Vergeet mij niet.'

In het Italiaans staat herinneren (ricordare) letterlijk voor: terugleiden naar het hart, in het hart dragen. De man die naast Jezus wordt gekruisigd, transformeert zijn pijn in een gebed: 'Draag me in Uw hart, Jezus.' Woorden die geen angst en verslagenheid uitdrukken, zo mediteert de paus, maar wel hoop. 

Deze crimineel, stervend als een leerling van het laatste uur, verlangde maar één ding: een gastvrij hart vinden. Dat was het enige dat voor hem telde toen hij zichzelf weerloos in het aangezicht van de dood bevond.

Paus Franciscus

Jezus hoort het gebed van de zondaar, want zijn hart is altijd open, zelfs in zijn pijn, omdat Hij sterft met en voor ons. 

Daarom antwoordt hij de man: ‘Ik beloof je, vandaag nog zul je bij Mij zijn in het paradijs.’ Als Jezus herinnert, is dat altijd vol barmhartigheid. De veroordeelde wordt een verloste, de buitenstaander een medepelgrim. 

Het is een gebeurtenis die volgens paus Franciscus ons eigen leven in vraag stelt:

  • Laten ik het toe dat Jezus mij ontmoet en herinnert? Vraag ik erom? Verlang ik ernaar? Heb ik Hem nodig? Of sluit ik me op in mijn pijn of mijn zelfgenoegzaamheid?
  • Hoe herinner ik me mijn eigen fouten, mijn vrienden, mijn vijanden? Hoe draag ik ze mee in mijn hart? Heb ik een gastvrij en barmhartig hart? Of ben ik veroordelend en verdelend naar anderen en mijzelf toe? 

Door ons tot het hart van God te richten kunnen we altijd en in alle tijden hoop vinden op verlossing, drukt paus Franciscus ons op het hart. 

Heel de geschiedenis wordt meelevend en barmhartig bewaard in de herinnering van de Heer. 

Daarom mogen we met vaste hoop vooruitkijken en bidden: 'Jezus, denk aan ons! Jezus, denk aan ons! Jezus, denk aan ons!'

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Paus Franciscus geflankeerd door ceremoniemeester Diego Giovanni Ravelli.

35.000 gelovigen op het Sint-Pietersplein in Rome gaven de herstellende en nog zwakke paus een staande ovatie.

Paus Franciscus was op de avond van Goede Vrijdag niet aanwezig in het Colosseum, kardinaal Reina las de meditaties bij de kruisweg.

'Geen enkel slachtoffer ondervond nadeel van de procedureslag', zei Fernand Keuleneer aan de parlementaire onderzoekscommissie naar Operatie Kelk.

Het korte bezoek van dertig minuten aan een gevangenis voedt de hoop dat de paus ook op paaszondag erbij zal zijn. ‘Zoals ik kan’, zei hij zelf.

Paus Franciscus groet de aanwezigen in de Sint-Pietersbasiliek op donderdag 10 april 2025.

De paus verraste iedereen door in de Sint-Pietersbasiliek te gaan bidden, in gewone kledij. ‘Krachtiger dan duizend preken vanaf een gouden kansel.’

Prins Emmanuel, koning Filip, koningin Mathilde, prinses Eleonore en prins Gabriel hebben hun bedevaart hiermee voltooid.

De voorbije jaren legde de familie telkens een stukje van de route af. Dit jaar kwamen ze aan.