Fotografe Myriam Rispens zoekt bedevaartverhalen en -plekken voor een nieuw boek. Wie helpt haar?

Eerder publiceerde Rispens al fotoboeken over kapellen en processies. Die projecten brachten haar op bedevaartplekken. Ze vond ze meteen intrigerend.
09/11/2024 - 14:12

Na ‘Kapel gezocht’ (Lannoo, 2023) (externe link)en de tentoonstelling 'Hemel en aarde bewegen' (Parcum) (externe link)werkt Myriam Rispens nu aan een boek over bedevaartplekken in België. Deze keer wil ze ook zelf de teksten bij de foto’s verzorgen. Daarom is ze op zoek naar verhalen van mensen over die ene plek waar ze een speciale band mee hebben of iets bijzonders meemaakten.

Man in fietstenue met opschrift 'Sterke Jan' steekt kaarsje aan in Scherpenheuvel.
Een kaarsje aansteken bij het heiligdom van Scherpenheuvel als teken van verbondenheid met mensen en met het mysterie dat ons overstijgt. © Myriam Rispens

Bedevaartplekken in België, het is een breed en moeilijk te vatten onderwerp, vindt Rispens. ‘Soms is het een bron, soms niet veel meer dan een boom, maar het kan evengoed een kruisweg of rozenkrans zijn, of een volledig uitgebouwd bedevaartsoord als Beauraing of Oostakker.’

Onbekende plekken en verhalen

De fotografe bracht al een vijftigtal plekken in beeld, maar wil die graag stofferen met persoonlijke verhalen. Daarnaast hoopt ze ook nog nieuwe plekken te ontdekken, want veel van die betekenisvolle plaatsen zijn enkel lokaal bekend.

Neem nu Crupet, een dorpje niet ver van Namen. Daar heeft een pastoor ooit een artificiële grot laten bouwen door de dorpsbewoners. Ze wordt ook wel de ‘grot van de duivel’ genoemd, wegens het metershoge beeld voor de grot. Antonius van Padua biedt hem weerstand en moest voor de gelovigen een voorbeeld zijn ten tijde van opkomend socialisme en communisme.

Mijn favoriete plek is een heuvel in Bassenge met een kapelletje gewijd aan de rozenkrans.

Myriam Rispens

‘In Crupet begon mijn fascinatie voor het onderwerp’, vertelt Rispens. ‘Maar mijn favoriete plek is een heuvel in Bassenge met een kapelletje gewijd aan de rozenkrans.’ Ooit werd dit Mariaoord tussen Maastricht en Luik Petit Lourdes genoemd, of Lourdes van de armen. De grot van de beroemde Franse bedevaartplek was er nagebouwd en kende veel succes tot in de jaren 50 van vorige eeuw. Vandaag houden de Vrienden van Klein Lourdes het processiepark op de heuvel in ere.

Stilte en natuur

‘Wat me vooral aantrekt in bedevaartplekken, is de stille en vaak bosrijke omgeving. Zelfs als er veel mensen zijn, voel je je uitgenodigd om even te bezinnen. Zo was ik ooit op een ijskoude dag helemaal alleen in het Mariapark van Lommel, dat onder een dik pak sneeuw lag. Wat een rust!’

Myriam Rispens is Nederlandse, geboren in Mechelen en woonachtig in Brussel. Ze had een bedrijf in headhunting, maar gaf dat op om zich volledig op de fotografie te richten. Ze is de vaste fotografe van beeldhouwer Stephan Goldrajch en geeft daarnaast haar eigen projecten vorm. Vertel je verhaal en help haar nog onbekende bedevaartplekken te ontdekken. Mail of bel op 0477 65 17 17.

Myriam Rispens.
Myriam Rispens. © Mirjan Devriendt

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Paus Franciscus was op de avond van Goede Vrijdag niet aanwezig in het Colosseum, kardinaal Reina las de meditaties bij de kruisweg.

'Geen enkel slachtoffer ondervond nadeel van de procedureslag', zei Fernand Keuleneer aan de parlementaire onderzoekscommissie naar Operatie Kelk.

Het korte bezoek van dertig minuten aan een gevangenis voedt de hoop dat de paus ook op paaszondag erbij zal zijn. ‘Zoals ik kan’, zei hij zelf.

Paus Franciscus groet de aanwezigen in de Sint-Pietersbasiliek op donderdag 10 april 2025.

De paus verraste iedereen door in de Sint-Pietersbasiliek te gaan bidden, in gewone kledij. ‘Krachtiger dan duizend preken vanaf een gouden kansel.’

Prins Emmanuel, koning Filip, koningin Mathilde, prinses Eleonore en prins Gabriel hebben hun bedevaart hiermee voltooid.

De voorbije jaren legde de familie telkens een stukje van de route af. Dit jaar kwamen ze aan.

Antoni Gaudí

Antoni Gaudí (1852-1926) werd door het Vaticaan deze week ‘eerbiedwaardig’ verklaard. Zijn bijnaam luidde 'Gods architect'. Niet onterecht.