Paus viert millenniumfeest van beschermheilige van reizigers, skiërs en sint-bernardshond

De heilige Bernard van Aosta leefde van ongeveer 1020 tot 1081 in de Alpen. Paus Franciscus herinnerde aan zijn gastvrijheid en inzet voor vrede.
12/11/2024 - 14:43
Standbeeld van de heilige Bernard van Aosta bij de Kleine Sint-Bernhardpas op de grens tussen Frankrijk en Italië
Standbeeld van de heilige Bernard van Aosta bij de Kleine Sint-Bernhardpas op de grens tussen Frankrijk en Italië © CC DimiTalen via Wikimedia Commons

Bernard van Aosta (ook 'van Menthon' genoemd) richtte als priester en augustijner missionaris in de Alpen het Grote Sint-Bernardhospitium op om pelgrims te steunen bij hun gevaarlijke overtocht van de bergen. Ook stichtte hij een congregatie voor religieus leven, de Reguliere Kanunniken van de Hospitaalridderscongregatie van de Grote Sint-Bernard. De congregatie en het hospitium bestaan nog altijd. 

De heilige Bernard gaf zijn naam aan twee belangrijke Alpenpassen: de Grote en de Kleine Sint-Bernhardpas. Ook de sint-bernardshond is naar hem vernoemd, oorspronkelijk een ras van reddingshonden die werden ingezet om verdwaalde pelgrims op te sporen en bij lawines te speuren naar overlevenden. Het vaatje met brandewijn rond de nek van het dier is een populaire mythe en ook is het huidige ras niet meer geschikt als reddingshond. 

De Reguliere Kanunniken van de Grote Sint-Bernard hadden het afgelopen jaar een en ander te vieren: de 1000ste verjaardag van de geboorte van hun stichter, de 900ste verjaardag van zijn heiligverklaring en de 100ste verjaardag van zijn proclamatie door paus Pius XI tot patroonheilige van bergbeklimmers, reizigers en bewoners van de Alpen. 

Paus Franciscus ontving de reguliere kanunniken op 11 november in het Apostolisch Paleis samen met een delegatie van het bisdom Aosta in Italië. 

De paus herinnerde aan het 'charitatief avontuur' waarvoor de heilige stichter vooral bekendstaat: het verzorgen van pelgrims die het risico lopen om te verdwalen, overvallen te worden of te sterven in het ijs. Zo'n programma van 'integrale naastenliefde' is 'een echt model ook voor onze tijd: het verwelkomen en verzorgen van iedereen die om hulp vraagt, naar lichaam en geest, zonder onderscheid en zonder uitsluiting'.

Maar de paus vertelde ook over de reis van de heilige naar Pavia, 'om te proberen keizer Hendrik IV ervan te overtuigen afstand te doen van zijn voornemen om oorlog te voeren tegen paus Gregorius VII'. Hij stierf kort daarna, in 1081, door uitputting na deze bemiddelingsreis. 

Zijn poging mislukte. Maar dit maakt hem in onze ogen des te nobeler, omdat het ons laat zien dat hij betrokken was bij een delicate en onzekere onderneming, zonder enige garantie op succes. Hoezeer hebben we die moed ook vandaag nog nodig! 

Paus Franciscus

Ook vandaag verblijven zo'n 20.000 bezoekers per jaar in het Hospice du Grand-Saint-Bernard, om te herbronnen of om uit te rusten na een sportief bergavontuur.

Bronnen: CNA (Engels) - I.media (Frans)

 

Nieuws

Charlie Brown en Linus in A Charlie Brown Christmas uit 1965

Charles Schulz wilde absoluut de Bijbel citeren in de animatiefilm A Charlie Brown Christmas uit 1965. Tot grote schrik van zender en producer.

James Stewart en Donna Reed in It's a Wonderful Life uit 1946

Ter gelegenheid van 100 jaar film, in 1995, maakte het Vaticaan een lijst van beste films ooit. Vooral trage klassiekers, ideaal voor de kerstperiode.

Paus Franciscus riep in zijn 'urbi et orbi'-toespraak op Kerstmis 2024 opnieuw op dat de wapens zouden zwijgen in Oekraïne en Gaza

Laten we niet bang zijn voor verzoening, drukte paus Franciscus ons op het hart. Opnieuw riep hij op dat de wapens zouden zwijgen in Oekraïne en Gaza.

Aartsbisschop Luc Terlinden.

Lees de homilie die aartsbisschop Luc Terlinden uitsprak tijdens de vieringen in Mechelen (kerstavond) en Brussel (kerstdag).

Paus Franciscus opent de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek op kerstavond 2024.

Rond 19 uur op kerstavond heeft paus Franciscus de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek in Rome geopend, de start van het Heilig Jaar.

De Franse kunstenares Claire Tabouret presenteert haar ontwerp voor 6 nieuwe glas-in-loodramen voor de Notre-Dame in Parijs

Twee weken na de officiële heropening van de kathedraal, stelde de Franse kunstenares Claire Tabouret zelf haar winnende ontwerp voor aan de pers.