Welzijnszorg stelt opnieuw scherp op waardig werk in adventscampagne

Om armoede tegen te gaan, is werken niet voldoende. Het werk moet ook waardig zijn. Welzijnszorg voert campagne met 3 recepten voor waardig werk.
18/11/2024 - 15:24

Bijna één op de vijf mensen in België leeft in armoede of net boven de armoedegrens met een groot risico op armoede. ‘Al te gemakkelijk veronderstellen we dat werken de oplossing is om armoede te verhelpen’, zegt Helen Blow van Welzijnszorg. ‘Dat klopt maar tot op zekere hoogte, want ook België kent zijn werkende armen.’

Ook België kent zijn werkende armen.

Helen Blow

Politiek

‘Ook politici van alle partijen hameren voortdurend op de noodzaak om zoveel mogelijk mensen op de werkvloer te krijgen, vooral dan om de sociale zekerheid betaalbaar te houden’, merkt Blow op. ‘Maar ze staan zelden stil bij de drempels die veel mensen onderaan de ladder ervaren om te gaan werken.’ Vandaar dat Welzijnszorg dit jaar opnieuw het thema waardig werk in de adventscampagne centraal zette.

Een poetshulp aan het werk.
Ook ons land kent zijn 'werkende armen'. Deeltijds werken als poetshulp loont heel vaak de moeite niet. Waardig werk moet lonend zijn. © Welzijnszorg / Layla Aerts

Om armoede tegen te gaan moet werk ‘waardig’ zijn: mensen moeten een voldoende hoog inkomen uit werk halen, met goede arbeidsomstandigheden en aangepast aan hun mogelijkheden en persoonlijke situatie. Het mag ook niet nodig zijn om meerdere jobs te doen, met lange werkdagen, ten koste van het gezinsleven of het welzijn van de werknemer.

3 recepten

Welzijnszorg pleit in een petitie tijdens de komende campagnemaand ervoor dat de combinatie van deeltijdswerk met een uitkering voor meer mensen mogelijk wordt. Daarnaast presenteert de organisatie 3 recepten voor waardig werk:

  1. Uitsluiting aanpakken: mensen in armoede ervaren veel drempels om op het werk te geraken: mobiliteit is er daar alvast een belangrijke van. Maar ook leeftijd, afkomst, scholingsgraad, zich goed kunnen ‘verkopen’ tijdens een sollicitatiegesprek. Werk loont ook niet of weinig voor mensen die deeltijds aan de slag gaan omdat ze nog zorgtaken hebben.
  2. Ambassadeur voor werkzoekenden: om die drempels weg te werken, zijn zowel werkzoekenden als werkgevers gebaat bij een ambassadeur die ondersteuning biedt. ‘Het doel van bemiddeling moet niet alleen zijn om snel een job vinden, maar vooral om mensen duurzaam aan werk te helpen.
  3. Aangepast arbeidsmarkt: Niet iedereen die nood heeft aan ondersteuning kan terecht in een maatwerkbedrijf of werkervaringsproject. Dat zijn mooie projecten, maar het is ook belangrijk om individueel maatwerk te bieden voor werknemers op de reguliere arbeidsmarkt.

Teken de petitie(externe link) van Welzijnszorg en ontdek hun acties.(externe link)

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Paus Franciscus was op de avond van Goede Vrijdag niet aanwezig in het Colosseum, kardinaal Reina las de meditaties bij de kruisweg.

'Geen enkel slachtoffer ondervond nadeel van de procedureslag', zei Fernand Keuleneer aan de parlementaire onderzoekscommissie naar Operatie Kelk.

Het korte bezoek van dertig minuten aan een gevangenis voedt de hoop dat de paus ook op paaszondag erbij zal zijn. ‘Zoals ik kan’, zei hij zelf.

Paus Franciscus groet de aanwezigen in de Sint-Pietersbasiliek op donderdag 10 april 2025.

De paus verraste iedereen door in de Sint-Pietersbasiliek te gaan bidden, in gewone kledij. ‘Krachtiger dan duizend preken vanaf een gouden kansel.’

Prins Emmanuel, koning Filip, koningin Mathilde, prinses Eleonore en prins Gabriel hebben hun bedevaart hiermee voltooid.

De voorbije jaren legde de familie telkens een stukje van de route af. Dit jaar kwamen ze aan.

Antoni Gaudí

Antoni Gaudí (1852-1926) werd door het Vaticaan deze week ‘eerbiedwaardig’ verklaard. Zijn bijnaam luidde 'Gods architect'. Niet onterecht.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Login als abonnee of maak een nieuw profiel aan

Onze redactie en vrijwilligers brengen je iedere dag nieuws en verhalen over geloof en zingeving.
Op basis van je e-mailadres kijken we na als je al eerder een profiel aanmaakte op Otheo.be en je als abonnee gekend bent.
Indien ja, dan vragen we je in de volgende stap naar je wachtwoord.
Indien nee, dan kan krijg je de kans om een profiel aan te maken, te starten met een proefabonnement of je Kerk & Leven abonneenummer toe te voegen.