Angela Merkel: 'Geloof heeft mijn leven en opdracht gemakkelijker gemaakt'

Dat schrijft de CDU-politica die 16 jaar lang bondskanselier was van Duitsland in haar autobiografie die dinsdag verscheen onder de titel 'Vrijheid'.
27/11/2024 - 15:25

In haar 700 pagina's tellende memoires vertelt Angela Merkel haar leven vanaf haar geboortejaar 1954 tot het einde van haar laatste ambtstermijn als bondskanselier van Duitsland in 2021. Het valt op hoe ze daarin ook zonder schroom vertelt over haar geloof. 

Omdat ik weet dat ik niet perfect ben en fouten maak, heeft het geloof mijn leven en ook mijn opdracht gemakkelijker gemaakt. 

Angela Merkel

'Verantwoordelijkheid nemen voor mijn medemensen en de schepping' deed ze 'met de kracht die mij soms is gegeven, zonder mezelf te verheffen of daarentegen te snel toe te geven vanwege mijn beperkte mogelijkheden'. 

Merkel werd geboren in Hamburg, West-Duitsland, maar groeide op in de DDR. Haar vader was katholiek gedoopt, maar studeerde theologie en werd predikant. Vanuit een christelijk streven naar vrede, vestigde hij zich na de oorlog in de Sovjetbezettingszone. 'Hij was ervan overtuigd dat mensen zoals hij daar nodig waren. Ik denk dat je het een roeping zou kunnen noemen,' schrijft ze over haar vader. 

Toen Merkel in 2005 de eed aflegde als bondskanselier van Duitsland, voegde ze aan de beëdigingsformule de woorden toe: 'Zo helpe mij God.' 'Daardoor voelde ik me beschermd, ook wanneer ik moeilijke beslissingen nam,' zegt ze daarover in haar memoires. Ze beschrijft ook nuchter over haar godsgeloof. 

Ik geloof dat God bestaat, ook al kan ik hem vaak niet rechtstreeks begrijpen of voelen.

Angela Merkel

(lees verder onder de foto)

Angela Merkel met Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe (midden) tijdens de 44ste G7-top in 2018
Angela Merkel met Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe (midden) tijdens de 44ste G7-top in 2018 © CC Premier van Japan via Wikimedia Commons

Opmerkelijk moment in de autobiografie is dat Merkel in 2017 paus Franciscus om advies zou hebben gevraagd over de manier om VS-president Donald Trump in het klimaatakkoord van Parijs te houden. Zonder Trump bij naam te noemen, vroeg ze de paus hoe hij zou omgaan met fundamenteel verschillende meningen in een groep belangrijke persoonlijkheden. 'Hij begreep me onmiddellijk,' herinnert Merkel zich, 'en antwoordde eenvoudig: Buig, buig, buig, maar zorg ervoor dat het niet barst.' Merkel schrijft dat ze dat een goed beeld vond en dat ze in die geest Trump in het klimaatakkoord probeerde te houden, wat niet lukte. 

Tijdens de militaire afscheidsceremonie van Angela Merkel als bondskanselier, koos ze voor de uitvoering van de hymne 'Grote God, wij loven U'. Ze noemt het 'een van oorsprong katholiek, nu oecumenisch kerklied dat op prachtige wijze de nederigheid voor Gods schepping tot uitdrukking brengt.' Bekijk videobeelden van dat moment. 

Bronnen: Katholisch (Duits) - Katholisch (Duits) - Katholisch (Duits)
 

Nieuws

Rik Royackers werd 103.

Op 24 november overleed E.H. Hendrik Royackers, beter gekend als priester Rik. Op de gezegende leeftijd van 103 was Rik de oudste priester van Limburg

Angela Merkel met Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe (midden) tijdens de 44ste G7-top in 2018

Dat schrijft de CDU-politica die 16 jaar lang bondskanselier was van Duitsland in haar autobiografie die dinsdag verscheen onder de titel 'Vrijheid'.

Pater Enzo Fortunato, communicatiedirecteur van de Sint-Pietersbasiliek, houdt een exemplaar omhoog van het eerste nummer van het nieuwe maandelijkse tijdschrift Piazza San Pietro

'Blijf hopen en dring niet aan,' antwoordt paus Franciscus in de adviesrubriek van het nieuwe magazine van de Sint-Pietersbasiliek Piazza San Pietro.

Ayuso Guixot (links) met de premier van de Verenigde Arabische Emiraten, Al Maktoum

De prefect van het Dicasterie voor de Interreligieuze Dialoog overleed maandag op 72-jarige leeftijd. 'De wereld heeft broederschap nodig,' vond hij.

Kinderen in lage- en middeninkomenslanden hebben het moeilijk om digitale vaardigheden te ontwikkelen.

Als er nu geen actie wordt ondernomen, staan hun rechten in 2050 op het spel, waarschuwt UNICEF. Drie tendensen verdienen aandacht.

De in 1959 geboren Noorse schrijver Jon Fosse kreeg in 2023 de Nobelprijs voor Literatuur 'voor zijn innovatieve toneelstukken en proza die een stem geven aan het onzegbare'

De Noorse schrijver bekeerde zich op volwassen leeftijd tot het katholicisme, al zijn de werken die hij daarvoor schreef ook al mystiek te noemen.