6 bijbelse tips als geduld niet je sterkste kant is
Advent is een tijd van wachten. Het kan ons confronteren met eigen situaties waarin we dat wachten moeilijk vinden of ongeduld ons parten speelt. Ontdek 6 bijbelse tips voor situaties die om geduld vragen.
#1 Verleg je focus van toekomst naar heden
Ongeduld verschijnt vaak wanneer we sterk gericht zijn op de toekomst en die zo snel mogelijk aanwezig willen zien. Bij alles waar we sterk naar verlangen, loert dus het risico van ongeduld om de hoek.
God verplicht de Israëlieten om te kijken naar het hier en nu tijdens hun woestijntijd.
Dat ongeduld speelt zeker ook in de Bijbel. Wanneer de Israëlieten op weg zijn naar het beloofde land, hadden ze niet verwacht eerst nog 40 jaar door de woestijn te moeten trekken. Maar God verplicht hen om te kijken naar het heden. Zo voorziet Hij de Israëlieten van voedsel dat nét genoeg is voor één dag. Meer kunnen ze niet verzamelen volgens Exodus 16.
Probeer het in een volgend moment van ongeduld ook eens: kijk naar wat hier en nu wél al aanwezig is, in plaats van gefrustreerd te raken door wat (nog) niet aanwezig is.
#2 Deel het wachten op in stukjes
Een lange wachttijd voor ogen hebben, kan heel overweldigend voelen. De Jakobusbrief helpt mensen groeien in geduld door het beeld van de boer te gebruiken.
De boer wacht op de kostbare opbrengst van het land en heeft geduld tot de vroege en late regens gevallen zijn.
Jakobus 5,7-8
Grote doelen kunnen vaak maar in verschillende fasen bereikt worden. Een lange wachttijd opdelen in kleinere stukken kan wat controle terug schenken en helpen om het wachten uit te houden.
Welke tussentijdse doelen kan jij bedenken in je persoonlijke wachttijd? Misschien kan je het zelfs vieren, telkens wanneer je een tussenstap bereikt hebt.
#3 Zoek actie op
Om niet helemaal ten prooi te vallen aan onze frustratie tijdens de beproefde rit naar de Efteling, speelden we het spelletje ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Het was een manier om afleiding te zoeken.
Dat is meteen ook onze derde tip. Als je gewoon passief blijft tijdens het wachten, kan het een hele beproeving zijn om die wachttijd uit te houden. ‘Iets doen’ kan stukjes wachttijd transformeren tot iets actiefs.
Dat dat niet altijd grote handelingen hoeven te zijn, maken Paulus en zijn metgezel Silas duidelijk (Handelingen 16). Nadat ze gevangen werden gezet en aan voeten gebonden, is er letterlijk niet veel ruimte voor beweging. Toch ondernemen ze iets: ze beginnen te bidden en lofliederen voor God te zingen. In het bijbelse verhaal brengt deze actie écht bevrijding, want alle boeien schieten los en de gevangenispoorten gaan open.
Voor welke kleine actie zou jij kunnen gaan?
#4 Ontdek geduld als kracht
Geduld voelt soms aan als iets wat je maar beter oefent, wil je niet regelmatig in onvrede met jezelf en anderen leven. In dat geval blijft het echter nog altijd iets wat je liever zou vermijden, want het kost veel moeite.
Je zou het ook anders kunnen zien: geduld als een op te zoeken houding waarin het altijd fijn om vertoeven is. Los van het feit of er nu wel of niet iemand is die dat geduld op de proef stelt.
De Bijbel belooft alvast dat het de moeite waard zal zijn en dat het opgebrachte geduld je met heel wat andere fijne dingen in contact zal brengen. Niet toevallig rangschikt Paulus het geduld in een rijtje van vruchten die hij afkomstig ziet van de heilige Geest:
De vrucht van de Geest is liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid, ingetogenheid.
Galaten 5,22
En wie denkt dat het leven alleen aan de snelle is, vindt alvast tegenspraak in het boek Spreuken:
Wie geduldig is, toont veel verstand, maar de kortaangebondene drijft de domheid ten top.
Spreuken 14,29
Denk eens terug aan een situatie waarin het je lukte om geduld op te brengen. Welke positieve zaken bracht dat met zich mee?
#5 Oefen in niets doen
In onze gehaaste samenleving zijn we ‘niets doen’ niet gewend. Dit verklaart mee waarom wachten en het verdragen van ongemak vaak moeilijk zijn.
Maar oefening baart kunst. Probeer het ‘niets doen’ eens uit in een situatie die voor jezelf minder onder spanning staat en overweeg dit psalmvers:
Wees stil en weet dat Ik God ben.
Psalm 46,11
Voor de psalmist heeft dit stil worden te maken met het besef dat niet hij maar God alles in handen heeft. Zelf niets doen, is een oefening om te leren vertrouwen op andere mensen en op God.
Ben je er klaar voor om voortaan de langste rij bij de supermarkt te kiezen en zo je vermogen om rustig te blijven te trainen?
#6 Wees niet te streng voor jezelf
Lukt het jou niet om alle tips in dit lijstje af te vinken? Dan ben je niet alleen. Onthou dat ongeduld normaal is. Gun jezelf ook tijd om te groeien in meer geduld.
En vergeet niet: in sommige situaties kan het belangrijk zijn om net je ongeduld te laten horen en zien. De Bijbel durft voluit spreken over een ongeduldige God als het welzijn van mensen op het spel staat.
Nu hef Ik mijn hand op en sla Ik je neer. Mijn geduld is op.
Jeremia 15,6
Gods geduld belooft altijd groter te zijn dan zijn ongeduld. In die zin zegt dit vers misschien meer over de mens die het schreef dan over God zelf. Maar het beeld van een ongeduldige God waarschuwt wel tegen alle vormen van geduld die meer lijden dan bevrijding met zich mee brengen.
Heb je zelf een zevende tip die jou helpt in geduld?
Laat het horen via valérie.kabergs@otheo.be