Restauratie van Lam Gods gaat laatste fase in

12 jaar na de start van de restauratiewerken komt het einde eindelijk in zicht. Ook de bovenste 7 panelen blijken in de 16de eeuw overschilderd.
10/12/2024 - 14:01
De bovenste 7 panelen van het geopende Lam Gods, voor restauratie
De bovenste 7 panelen van het geopende Lam Gods, voor restauratie © Sint-Baafskathedraal Gent, www.artinflanders.be, foto KIK-IRPA

De derde en laatste fase van de restauratie focust zich op de bovenste 7 panelen van het geopende altaarstuk. Van links naar rechts: Adam, de zingende engelen, de maagd Maria, de Godheid, Johannes de Doper, de musicerende engelen en ten slotte Eva. 

Net als bij de eerste twee fasen van het restauratieproject stuiten de restaurateurs van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) op omvangrijke overschilderingen uit de 16de eeuw. Met daaronder oude beschadigingen, eerdere restauraties en opeenhopingen van vuil en vernis. De restaurateurs van vroegere eeuwen beperkten zich niet tot het herstellen van kleine beschadigingen, maar gaven grote delen van het veelluik een nieuwe laag. 

Zo gaat het er niet aan toe in 2024. Een internationale expertencommissie kwam tot de conclusie dat de oude overschilderingen veilig verwijderd kunnen worden om de originele glorie en schittering van het werk van Jan en Hubert van Eyck te herstellen. Uiteindelijk zal de oude schade in de originele verflagen nauwkeurig worden geretoucheerd met omkeerbare materialen en aan het einde van de behandeling krijgen de zeven panelen een nieuwe vernislaag. 

Je kan dit unieke restauratieproces van het wereldberoemde kunstwerk met eigen ogen volgen in het open atelier van het Museum voor Schone Kunsten Gent. Daar is geen haast bij, want het restauratieteam zal daar ook in 2025 en 2026 nog volop aan de slag zijn. 
 

Bekijk de foto's

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Paus Franciscus geflankeerd door ceremoniemeester Diego Giovanni Ravelli.

35.000 gelovigen op het Sint-Pietersplein in Rome gaven de herstellende en nog zwakke paus een staande ovatie.

Paus Franciscus was op de avond van Goede Vrijdag niet aanwezig in het Colosseum, kardinaal Reina las de meditaties bij de kruisweg.

'Geen enkel slachtoffer ondervond nadeel van de procedureslag', zei Fernand Keuleneer aan de parlementaire onderzoekscommissie naar Operatie Kelk.

Het korte bezoek van dertig minuten aan een gevangenis voedt de hoop dat de paus ook op paaszondag erbij zal zijn. ‘Zoals ik kan’, zei hij zelf.

Paus Franciscus groet de aanwezigen in de Sint-Pietersbasiliek op donderdag 10 april 2025.

De paus verraste iedereen door in de Sint-Pietersbasiliek te gaan bidden, in gewone kledij. ‘Krachtiger dan duizend preken vanaf een gouden kansel.’

Prins Emmanuel, koning Filip, koningin Mathilde, prinses Eleonore en prins Gabriel hebben hun bedevaart hiermee voltooid.

De voorbije jaren legde de familie telkens een stukje van de route af. Dit jaar kwamen ze aan.