Lourdes erkent 71ste miraculeuze genezing
Aartsbisschop Malcolm McMahon van Liverpool maakte het nieuws op 8 december bekend in een verklaring op de website van het heiligdom in Lourdes (Engels, pdf). John Traynor is de eerste Brit in de lijst van mensen van wie de genezing in Lourdes als wonderbaarlijk wordt erkend.
John Traynor was een soldaat in de Royal Navy die in 1915 in het huidige Turkije ernstig gewond raakte door machinegeweervuur. Zijn rechterarm was verlamd en hij leed aan ernstige epileptische aanvallen. Pogingen tot medische behandeling, leidden tot gedeeltelijke verlamming van zijn benen.
Hij leefde van een oorlogspensioen en ging in 1923 naar Lourdes met de eerste bedevaart van het aartsbisdom Liverpool. Op de derde dag, nadat hij was ondergedompeld in de baden van het heiligdom, werd hij onmiddellijk en geheel genezen van zijn kwalen.
Meer dan een eeuw later wordt die genezing nu erkend als wonderbaarlijk. Aanleiding is een archiefonderzoek opgedragen door Alessandro de Franciscis, de arts die sinds 2009 verantwoordelijk is voor het Bureau des Constatations Médicales de Lourdes. Dat medisch consultatiebureau werd in 1883 opgericht 'zodat niemand Lourdes zou verlaten en zou beweren wonderbaarlijk genezen te zijn, zonder grondig medisch onderzoek en rigoureuze collegiale verificatie'. Van de meer dan 7.000 genezingsdossiers die sinds de verschijningen in Lourdes werden ingediend, zijn er tot nu toe 71 door de Kerk als wonderbaarlijk erkend.
In de archieven van Lourdes werd een document teruggevonden waaruit blijkt dat de genezing van John Traynor al in 1926 door de artsen van het medisch consultatiebureau als wonderbaarlijk werd bestempeld. Traynor was op aanraden van zijn dokters thuis naar Lourdes teruggegaan om zijn herstel te laten verifiëren.
Het rapport van dokter Vallet stelt onomwonden: 'Wij erkennen en verkondigen, samen met onze collega's, dat het proces van deze wonderbaarlijke genezing absoluut buiten en boven de krachten van de natuur ligt.'
Dat bericht kwam echter nooit bij de aartsbisschop van Liverpool terecht, mogelijk door gebrekkige communicatie van het heiligdom in die tijd of door de onrustige situatie in Europa na de oorlog.
'Na zijn herstel werd John Traynor lid van de Hospitalité de Lourdes en kwam hij elk jaar terug', vertelt de Franciscis, verwijzend naar de religieuze broederschap die in het bedevaartseizoen pelgrims verwelkomt in de baden van het heiligdom.
Voor Engelse en Ierse katholieken was het al langer duidelijk dat er een wonder had plaatsgevonden, maar dat is nu ook officieel bevestigd door aartsbisschop Malcolm McMahon.
Gezien het gewicht van het medische bewijs, het getuigenis van het geloof van John Traynor en zijn toewijding aan Onze-Lieve-Vrouw, verklaar ik met grote vreugde dat de genezing van John Traynor, van meerdere ernstige medische aandoeningen, erkend moet worden als een wonder dat door de kracht van God tot stand is gebracht door de voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes.
Malcolm McMahon
Aartsbisschop van Liverpool
Bronnen: America Magazine (Engels) - Mededeling van aartsbisschop Malcolm McMahon (Engels, pdf) - Meer weten over de manier waarop genezingen in Lourdes worden onderzocht (Frans)