15e-eeuwse muurschildering ontdekt achter altaar in Sint-Walburgakerk in Meldert

De verborgen schat werd toevallig ontdekt tijdens de bestrijding van houtborende insecten. Het behoort tot de vroegste decoraties van de zijbeuk.
18/12/2024 - 14:32
Het barokke noordelijke zijaltaar van de Sint-Walburgakerk in Meldert waarachter de 15de-eeuwse muurschildering (links) gevonden werd
Het barokke noordelijke zijaltaar van de Sint-Walburgakerk in Meldert waarachter de 15de-eeuwse muurschildering (links) gevonden werd © Hilke Arijs voor Erfgoedcel Denderland

In de Sint-Walburgakerk van Meldert stootten medewerkers en vrijwilligers van de Erfgoedcel Denderland op een verborgen schat. 

'Achter het noordelijk zijaltaar zagen we op maar liefst acht meter hoogte een fragment van de schildering waarop we een drietal figuren kunnen onderscheiden,' vertelt Hilke Arijs, erfgoedconsulent bij Erfgoedcel Denderland. 'Opvallend is de prachtige blauwe kledij van het achterliggend personage in combinatie met het dieprood van een mantel.'

De Sint-Walburgakerk van Meldert nabij Aalst dateert van 1363, maar de zijbeuk met de muurschildering werd in de 15de eeuw gebouwd. De schildering maakt vermoedelijk deel uit van de vroegste decoraties van de kerk. Het tafereel werd achtereenvolgens bedekt door een gotische retabelkast en het huidige barokke altaar uit de 17de eeuw. Maar liefst 400 jaar lang was de schildering verborgen. Ilona Hans-Collas, expert in middeleeuwse kunst, dateert de schildering rond 1550, wat haar een van de oudste van de regio zou maken. 

Arijs hoopt nu dat onderzoek zal kunnen aantonen hoeveel er van de schildering bewaard is gebleven. Door het barokke altaar en de oudere hechtingslaag van een gotisch retabel is dat allerminst evident. 

Bronnen: Erfgoedcel Denderland 
 

Nieuws

Paus Benedictus XVI

Dat zei kardinaal Koch op dinsdag in de Sint-Pietersbasiliek tijdens een herdenkingsmis voor zijn overlijden twee jaar geleden, op 31 december 2022.

In bisdom Brugge werd het Jubeljaar geopend met een korte processie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk naar de Sint-Salvatorskathedraal

Alleen in het bisdom Antwerpen staat de opening van het Jubeljaar nog gepland voor 5 januari. Een overzichtje.

Bisschoppen en kardinalen sluiten zich aan bij paus Franciscus voor de vespers en het Te Deum van dankzegging in de Sint-Pietersbasiliek op 31 december 2024
Video

Paus Franciscus zong in de Sint-Pietersbasiliek het dankgebed Te Deum en bad de vespers voor het Hoogfeest van Maria, Moeder van God, op 1 januari.

Zegening van een vliegtuig op Dublin Airport

Ondanks verscherpte veiligheidsregels en een nieuwe kapelaan, kon de kerstzegening van vliegtuigen op de luchthaven van Dublin ook in 2024 doorgaan.

Avondgebed tijdens de 47ste Europese Ontmoeting van Taizé-jongeren in de Tondiraba-ijshockeyhal in Tallinn, Estland

Het is de 47ste Europese Ontmoeting die de gemeenschap van Taizé elk jaar rond nieuwjaar organiseert. Volgend jaar is Parijs the place to be.

De geleerde christelijke monnik Dionysius Exiguus vond de christelijke jaartelling uit in het jaar 525

Wie heeft eigenlijk wanneer beslist dat we op 1 januari het jaar 2025 ingaan? En waarom dat misschien beter 2024 of 2031 was geweest.