Broederlijk Delen steunt boeren in Guatemala

Met zijn veertigdagencampagne wil Broederlijk Delen dit jaar ervoor zorgen dat boeren in Guatemala hun lot zelf in handen nemen.
05/03/2019 - 14:00

De veertigdagencampagne van Broederlijk Delen, met als slogan: Holy Guacamole!, voert actie voor een eerlijke grondverdeling voor boeren in Guatemala. De overheid geeft voorrang aan grootschalige exportlandbouw, mijnbouw- en energieprojecten, die in handen zijn van de elite. Dat beleid heeft grote voedselonzekerheid op het platteland als gevolg. De overheid weigert de stem van de bevolking te beluisteren. Protest wordt in de kiem gesmoord, zegt Karel Ceule, woordvoerder van Broederlijk Delen.  

De meerderheid van de bevolking in Guatemala is afhankelijk van de landbouw. Toch hebben de meeste boeren geen grond om groenten en fruit op te telen. Broederlijk Delen probeert een stem te geven aan de boeren, die vandaag vaak tegen een hongerloon moeten werken op de gronden van de rijke grootgrondbezitters en bedrijven. De boeren in Guatemala willen niets liever dan voedsel verbouwen op hun eigen stuk grond en voor hun familie zorgen. Maar meer dan de helft van de landbouwgrond is in handen van amper 2 procent van de bevolking. Grote bedrijven winnen terrein, ten koste van kleinschalige boeren die steeds moeilijker overleven.

Met de campagne geeft Broederlijk Delen ook stem aan de plaatselijke boeren
Met de campagne geeft Broederlijk Delen ook stem aan de plaatselijke boeren © Broederlijk Delen

Op grote schaal exportgewassen telen, brengt veel geld op voor enkelen, maar is een ramp voor het milieu. Broederlijk Delen

Broederlijk Delen wil de boeren en hun eisen een stem geven, onder meer door steun te geven aan Plataforma Agraria. Dat is een partnerorganisatie van Broederlijk Delen, die boerengroepen verenigt en de overheid tracht aan te sporen tot een eerlijke grondverdeling, zodat de plaatselijke boeren hun toekomst zelf in handen kunnen nemen. Ook de Europese Unie en België hebben een verantwoordelijkheid. Sinds 2013 is een voorlopig handelsakkoord tussen de EU en Centraal-Amerika van kracht. In de toekomst moet er in dergelijke akkoorden bindende mechanismen ingebouwd worden om de bescherming van milieu en mensenrechten af te dwingen.

Concreet wordt met de campagne ingezet op 4 actiepunten:

  • steun voor toegang tot grond en water en eerlijke grondverdeling
  • het aanmoedigen van boeren en boerinnen om hun gronden duurzaam te beheren
  • inzet voor een herwaardering van traditionele kennis en
  • de bevordering van de samenwerking, zowel lokaal als internationaal

Karel Ceule: Die samenwerking kan ertoe bijdragen dat toegang tot grond en water, duurzame landbouw en bescherming van inheems zaaigoed een plek krijgen op de politieke agenda in Guatemala en internationaal. Omdat onze partners ingaan tegen de belangen van een sterke privésector, zijn deze netwerken van groot belang om de lokale mensenrechtenactivisten te beschermen wanneer ze bedreigd of gecriminaliseerd worden omwille van hun strijd.