Advocaat van slachtoffers stuurt deurwaarder naar pauselijke nuntius
89 slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken hebben een deurwaarder gestuurd naar de paus, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Franciscus zou zich tijdens zijn bezoek aan België in september hebben geëngageerd om hen een hogere schadevergoeding te betalen. Daar kwam, volgens advocaat Walter Van Steenbrugge, nog niets van in huis en dus liet het Gentse advocatenkantoor voor de vzw Mensenrechten in de Kerk een deurwaarder langsgaan bij de apostolische nuntius in België, aartsbisschop Franco Coppola.
Volgens de advocaat werd op 7 oktober vorig jaar op vraag van 89 leden van de vzw Mensenrechten in de Kerk een eerste brief gestuurd om de paus officieel in gebreke te stellen en zo snel als mogelijk compensatievergoedingen te betalen. En stond de deurwaarder op 26 december vorig jaar al aan de pauselijke nuntiatuur in Sint-Pieters-Woluwe.
Naar eigen zeggen wil de advocaat een versnelling hoger schakelen, maar op 1 oktober 2013 besliste de Rechtbank van Eerste Aanleg in Gent al over een door hem ingeleide groepsvordering dat ‘de Heilige Stoel staatsrechtelijke immuniteit geniet en dus niet voor de rechtbank kan gedaagd worden.’
Wat de Belgische kerkleiders betreft, ging de rechtbank niet in op de vraag van de slachtoffers om de fouten binnen de Kerk op beleidsniveau te beoordelen.
Het advocatenbureau bleef verder procederen en in 2021 verwierp het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de klacht van 24 slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken. Die waren naar het Hof in Straatsburg gestapt om het Vaticaan voor het gerecht te kunnen dagen over de manier waarop de Kerk is omgegaan met de misbruikschandalen. De rechter in Gent had evenwel eerder ook al geoordeeld dat het Vaticaan juridisch onaantastbaar is.
Tegelijk loopt in het parlement de onderzoekscommissie naar Operatie-Kelk, de gerechtelijke vervolging van de misbruikfeiten . Bijna alle feiten zijn verjaard en de daders overleden, zo bleek daar.