Is Israël op Westelijke Jordaanoever aan nieuwe vernietigingsoorlog begonnen? Alles lijkt erop

‘Nu beginnen ze hier gewoon zoals in Gaza’, klaagt een moeder in het vluchtelingenkamp van Jenin op de Westbank. Wat is er aan de hand?
23/01/2025 - 16:44

Sinds de start van Operatie IJzeren Muur op 21 januari vielen in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever al zeker tien doden. Honderden Palestijnen kozen het zekere voor het onzekere en verlieten het kamp, niet wetend waarheen. Het staakt-het-vuren in Gaza was amper een week oud. De oorlog lijkt zich gewoon te verleggen en dat is ook de vrees van de mensen ter plaatse: ‘Jenin wordt een nieuw Jabalia’, klinkt het. Jabalia was het vluchtelingenkamp in Gaza waar de Israëlische inval begon in 2023.

‘We kregen het bevel om te vertrekken’, vertelt Maha Awwad aan Cécile Lemoine, correspondent van La Croix. ‘De Israëlische soldaten schreeuwden naar ons: Dit is Israël, uit uw huis!’ Er vielen bommen uit drones. Toen Maha Awwad haar toevlucht zocht in het huis van haar familie buiten Jenin, hoorde ze in de vroege ochtenduren van haar buren in het kamp dat de soldaten de hele nacht waren doorgegaan met het slopen van huizen en verjagen van de inwoners.

Sinds de start van Operatie IJzeren Muur op 21 januari vielen in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever al zeker tien doden. 

Woensdag 22 januari controleerde het Israëlische leger al de toegang tot het overheidsziekenhuis Al-Shifa. Bijna 200 mensen zitten er vast. Ambulances mogen het kamp niet in. ‘Ze hebben de elektriciteit afgesloten’, zegt Abdulrahman met zijn dochter in zijn armen. ‘Er zat een sluipschutter in het gebouw tegenover het onze. Ik ging liever weg om mijn gezin te beschermen.’

Lees hieronder verder
Zicht op een straat in het vluchtelingenkamp van Jenin, waar veel vernieling is aangebracht. Een auto ligt op de kop.
Minister van Financiën Smotrich: ‘Na Gaza en Libanon zijn we begonnen met de veiligheid in Judea-Samaria.’ © UNRWA / Tareq Shalash

Nieuw oorlogsdoel

‘Na Gaza en Libanon zijn we begonnen met de veiligheid in Judea-Samaria’, liet de extremistische minister van Financiën Bezalel Smotrich weten op X: ‘Dit maakt deel uit van de oorlogsdoelen die vrijdag binnen de regering werden toegevoegd op verzoek van de Religieuze Zionistische Partij.’
Smotrich was een tegenstander van de wapenstilstand met Hamas in Gaza. Hij stelde een heel reeks eisen, waarvoor premier Netanyahu is gezwicht om zijn coalitie en eigen positie te redden. Begin november kondigde hij aan dat 2025 het jaar zou worden van ‘de toepassing van Israëlische soevereiniteit’ over de bezette Westelijke Jordaanoever, zo schrijft La Croix, om zo een einde te maken aan ‘de dreiging van een Palestijnse staat’.

Kamp met 2.000 ontheemde gezinnen

De daders van terreurdaden tegen Israëli's komen meestal uit Palestijnse vluchtelingenkampen. Jenin, de bakermat van het gewapende Palestijnse verzet, kreeg niet voor niets de bijnaam wespennest. In december 2024 werkte de Palestijnse Autoriteit mee aan de bestrijding van ‘vogelvrijen’ om haar legitimiteit te bewijzen om Gaza te besturen. De directeur van UNRWA voor de Westelijke Jordaanoever noemt het kamp al onbewoonbaar sinds toen.

Smotrich kondigde 2025 aan als het jaar van Israëlische soevereiniteit over de bezette Westelijke Jordaanoever om een einde te maken aan ‘de dreiging van een Palestijnse staat’.

Sinds het begin van het jaar zijn er minstens 17 nieuwe hekken geplaatst op Palestijnse wegen, die steden van elkaar isoleren en het totale aantal hekken in de Palestijnse gebieden op 898 brengen, volgens het Committee to Resist Settlement and the Wall. Bij zijn aantreden heeft Donald Trump de sancties tegen gewelddadige kolonisten overigens opgeheven. Mairav Zonszein, een Israëlisch-Amerikaanse journalist voor de International Crisis Group, slaat alarm: ‘Nu meer dan ooit moeten we de Westelijke Jordaanoever in de gaten houden.’

Lange geschiedenis van Jenin

Het vluchtelingenkamp bij de stad Jenin werd opgericht in 1953 voor een deel van de 760.000 Palestijnen die vluchtten of werden verdreven bij het ontstaan van de staat Israël in 1948, ook bekend als de Nakba (catastrofe). Het herbergt nog altijd 18.000 afstammelingen van de vluchtelingen van 70 jaar geleden.

Een van de bekendste figuren is Zakaria Zubeidi, voormalig leider van de Al-Aqsa Martelaren Brigades, de gewapende vleugel van Fatah van president Mahmoud Abbas. Hier werd ook de (christelijke) journaliste van Al-Jazeera, Shireen Abu Akleh, doodgeschoten in 2022 toen ze verslag deed van een Israëlische inval tijdens een begrafenisritueel.

Bron: La Croix

Nieuws

Zicht op een straat in het vluchtelingenkamp van Jenin, waar veel vernieling is aangebracht. Een auto ligt op de kop.

‘Nu beginnen ze hier gewoon zoals in Gaza’, klaagt een moeder in het vluchtelingenkamp van Jenin op de Westbank. Wat is er aan de hand?

Plafond van de Sixtijnse kapel

Het magazine 'Variety' laat weten dat de opnamen voor een documentaire met paus Franciscus over de kracht van popartiesten starten in maart.

Een groep van 89 slachtoffers wil de paus in gebreke stellen, maar rechtbanken verklaarden al eerder dat hij juridisch onaantastbaar is.

Benieuwd naar de smaak van de hoop? Koop een jubileumijsje op de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs op 24 maart

Ze zijn momenteel bijeen in Rimini, Italië, voor de foodbeurs Sigep World en kunnen er deelnemen aan een wedstrijd voor het ijsje van het jaar.

Eucumenische gebedswake met Paus Franciscus, voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de Synode in 2023

Van 19 tot 25 januari bidden christenen wereldwijd voor meer eenheid. We hebben allemaal een ‘oecumenische roeping’, zegt paus Franciscus.

Anglicaans bisschop Mariann Edgar Budde met president Donald Trump bij het begin van de controversiële gebedsdienst op 21 januari 2025

De Anglicaanse bisschop Mariann Edgar Budde probeerde Trump een geweten te schoppen tijdens een gebedsdienst die het slot vormt van de inauguratie.