Vandaag wordt Kerstmis wereldwijd gevierd

Naar schatting 2,4 miljard christenen, van wie ongeveer 1,15 miljard katholieken, vieren vandaag Kerstmis.
25/12/2019 - 14:14

Wereldwijd vieren naar schatting 2,4 miljard christenen vandaag de geboorte van Jezus Christus. Naast 1,25 miljard katholieken en 900 miljoen protestanten, vieren ook anglicanen, oud-katholieken en sommige orthodoxen op deze dag de menswording van God. Russen, Serviërs, orthodoxe kopten (Egypte), Ethiopiërs en Armeniërs vieren Kerstmis volgens de Juliaanse kalender pas op 6 januari.

In Rome ging paus Franciscus op kerstavond voor in de kerstnachtviering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, in aanwezigheid van kardinalen, priesters, gelovigen uit de hele wereld en de ambassadeurs bij de Heilige Stoel. Nog eens duizenden gelovigen vierden kerstnacht op het plein voor de basiliek en keken naar de dienst op grote schermen. Voor de zevende kerst van de 83-jarige kerkleider als hoofd van de rooms-katholieke Kerk waren bijzonder strenge veiligheidsmaatregelen van kracht.

Paus Franciscus tijdens de middernachtmis in de Sint-Pietersbasiliek
Paus Franciscus tijdens de middernachtmis in de Sint-Pietersbasiliek © Vatican Media

Wie Gods liefde in Jezus accepteert en zelf een geschenk wordt, geeft betekenis aan het leven. Paus Franciscus

In zijn homilie onderstreepte de paus dat de mens op deze kerstdag niets anders hoeft te doen dan de gratuite liefde van God te aanvaarden. God ziet iedereen graag, zelfs de slechtste mensen.U heeft misschien verkeerde ideeën, u heeft er misschien een heleboel gehad, maar de Heer blijft u liefhebben. Gods liefde voor de mensheid is niet gebonden aan voorwaarden. Hoe vaak denken we niet dat God goed is als wij maar goed zijn en dat Hij ons straft als wij slecht zijn. Maar zo is het niet. Hij blijft ook in onze zonden van ons houden. Zijn liefde verandert niet. Hij is niet lichtgeraakt, Hij is trouw en geduldig. Zijn liefde is niet onderhandelbaar. Wij hebben niets gedaan om ze te verdienen en we kunnen ze ook nooit terug betalen.

De beste manier om uzelf, de Kerk en de geschiedenis te veranderen, is om dit geschenk van zijn liefde te accepteren en zelf een geschenk te worden voor anderen, zoals ook Jezus dat is geweest. Jezus veranderde de geschiedenis met de gave van zijn leven. Op kerstavond overwon de liefde de angst en verscheen nieuwe hoop. Het zachte licht van God overwon de duisternis van menselijke arrogantie.

Zegening van het kerstekind
Zegening van het kerstekind © Vatican Media

Urbi et Orbi

Vanmiddag, na de eucharistieviering met de gelovigen in de Sint-Pietersbasiliek en op het Sint-Pietersplein, geeft paus Franciscus als vanoud zijn pauselijke zegen aan de stad en aan de hele wereld: Urbi et Orbi, het centrale balkon van de façade van de Sint-Pietersbasiliek. Die zegen wordt voorafgegaan door zijn kersttoespraak en kerstwensen, waarin hij traditioneel aandacht heeft voor de conflicten en noodsituaties in de wereld.

Solidariteit

In ons land vieren naar schatting 600.000 mensen kerstmis op kerstavond of kerstdag in een parochiekerk. Nog eens half zoveel mensen volgen de kerstviering live op de radio of via de televisie. In de middernachtmis in de kathedraal van Brussel onderstreepte kardinaal Jozef De Kesel gisterenavond in zijn kersthomilie dat de kersttijd ook altijd een tijd is van solidariteit. Juist op het ogenblik dat we ons terugtrekken in de warmte en de veiligheid van de eigen kring weten we dat we niet onverschillig mogen zijn voor wat daarbuiten gebeurt. De oproep tot menselijkheid en solidariteit behoort ten diepste toe tot de christelijke betekenis van het kerstfeest. De kardinaal verwees in zijn homilie naar de angst in ons land, maar ook in Europa en elders in de wereld en de onzekerheid, over de toekomst van onze planeet. Angst is een slechte raadgever. De verleiding wordt dan groot zich op zichzelf terug te trekken in de veiligheid van de eigen vertrouwde kring. Maar niet wat een mens voor zichzelf kan verwerven, maar wat hij voor een ander kan betekenen, maakt het leven de moeite waard geleefd te worden.

Een van de oudste feesten

Kerstmis is een van de oudste feesten van de katholieke Kerk. Het feest werd al in de vierde eeuw uitbundig gevierd. Of dat steeds op 25 december gebeurde, is minder duidelijk. Een van de oudste documenten documenteert hoe de geboorte van Jezus op 25 december van het jaar 336 in Rome werd gevierd. Vanuit Rome verspreidde Kerstmis zich snel naar Noord-Afrika, Noord-Italië, Spanje en het Oosten in de tweede helft van de 4de eeuw. Samen met Pasen groeide het uit tot het belangrijkste en populairste christelijke feest.

Paus Franciscus vroeg de christenen om dit jaar een bijzondere aandacht te hebben voor de kerststal als een vorm van meditatie op het kerstevangelie en de menswording van Christus. Wellicht heeft Sint-Franciscus van Assisi in 1223 in Greccio als eerste met een levende kerststal de geboorte van Christus in Bethlehem uitgebeeld. Vanaf de vijftiende eeuw werden die kerstkribben ook in de Italiaanse kerken geplaatst en vanaf de zeventiende eeuw vond de plaatsing van de kerststal algemeen ingang in Europa. In protestantse gebieden kreeg zij pas ingang vanaf het midden van de 19e eeuw.