Aartsbisschop Najeeb van Mosul in Europarlement Brussel

Mgr. Michaeel Najeeb, de aartsbisschop van Mosul, had ook een ontmoeting met mgr. Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie.
06/10/2020 - 15:54
Mgr. Michaeel Najeeb, de aartsbisschop van Mosul en Akkra (links) en mgr. Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie
Mgr. Michaeel Najeeb, de aartsbisschop van Mosul en Akkra (links) en mgr. Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie © IPID

Mgr. Michaeel Najeeb, dominicaan en Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop van Mosul en Akra, werd tijdens zijn bezoek aan het Interdiocesaan Centrum, in de Brusselse Guimardstraat, ontvangen door mgr. Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie van België.

Mgr. Najeeb is door het parlement van de Europese Unie genomineerd voor de Sakarovprijs voor de Vrijheid van Denken. Van zijn verblijf in ons land maakte hij gebruik om de bisschoppenconferentie te bedanken voor het bezoek dat kardinaal Jozef De Kesel, bisschop Guy Harpigny van Doornik, en wijlen mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop voor het aartsbisdom Mechelen-Brussel in 2015 brachten aan Noord-Irak.

De Iraakse aartsbisschop vertelde uitgebreid over zijn pijn en verdriet omdat ruim twee derde van de christenen uit Irak zijn vertrokken. Het gaat om meer dan 1 miljoen Irakezen.  Het is een gigantische uitdaging om de christenen in Irak te houden, want de sjiieten willen alle grond opkopen.  Mgr. Najeeb dringt bij zijn landgenoten erop aan om geen grond te verkopen, want dan wordt ook de christenheid verkocht.

Aramees

Mosul heeft een lange christelijke traditie.  De eerste kerken herinneren aan de Heilige Johannes, evangelist en Sint-Thomas heeft er in het Aramees het Evangelie verkondigd.  De bevolking spreekt nog altijd Aramees, de taal die ook Jezus sprak.  In Mosul werden 14 kerken afgebroken en vier kloosters uit de 4de of 5de eeuw zijn verwoest. 

Aartsbisschop Najeeb richtte twee vluchtelingenkampen op: La Vigne (De wijnstok) en l’Espoir (Hoop) waar christenen en jezidi’s welkom zijn.

Manuscripten

Michaeel Najeeb haalde enkele jaren geleden het wereldnieuws omdat hij ruim 8.000 Chaldeeuwse, Armeense en Assyrische manuscripten van onschatbare waarde van de 14de tot de 16de eeuw, wist te redden uit de handen van Islamitische Staat (IS). Eerder, in de jaren 1990, opende hij als dominicaan een centrum voor de digitalisering waar 40.000 kostbare oosterse manuscripten worden bewaard.

Droom

Zijn droom is dat Europa de vele vluchtelingen die niets hebben, zou helpen om een bescheiden veestapel te beginnen en aan landbouw te doen.  De wijngaarden en olijfbomen zijn verbrand. Hij hoopt ook een huis te kunnen bouwen dat als bisdom dienst kan doen.  Nu logeert de bisschop in parochies.

Morgen woensdag 7 oktober 2020 geeft mgr. Najeeb een lezing in de Onze-Lieve-Vrouw Boodschapparochie in Elsene. 

Lees meer en schrijf online in.