Schokkend rapport over wantoestanden in Ierse weeshuizen

De hele Ierse samenleving kende decennialang geen genade voor vrouwen die buitenechtelijke kinderen hadden.
12/01/2021 - 14:33

In Ierland is een ontluisterend rapport van 3.000 bladzijden voorgesteld over de manier waarop ongehuwde moeders en hun kinderen tot niet eens zo lang geleden in opvanghuizen werden behandeld. Het rapport van de Commissie voor Moeder- en Babyhuizen bevat schokkende sterftecijfers en getuigenissen over het onvermogen en het gebrek aan gevoeligheid in instellingen van religieuze congregaties. De commissie werd in 2014 opgericht nadat duidelijk werd dat er bijna 800 baby’s en kinderen in mensonterende omstandigheden waren overleden in het moeder- en babyhuis van Bon Secours in Tuam (County Galway).

Het rapport schat dat er tussen 1922 en 1998 (toen het laatste huis werd gesloten) 9.000 kinderen zijn overleden in 18 instellingen.

Het sterftecijfer in de opvanghuizen lag dubbel zo hoog als het nationale gemiddelde door verwaarlozing, ondervoeding en ziekte. Door de Ierse wetgeving konden wezen niet achterhalen wie hun moeder was. Moeders werden al evenmin geïnformeerd over het lot van hun geadopteerde kinderen. Priesters, zusters en ambtenaren waren soms wel op de hoogte van de wantoestanden, maar deden vaak alles eraan om die toe te dekken.

De Ierse regering bood maandag alvast haar verontschuldigingen aan de overlevenden aan. Zij stelt ook compensatievergoedingen in het vooruitzicht voor zowel moeders als hun kinderen. Vraag blijft hoe het mogelijk is dat de Ierse samenleving decennialang dergelijke wantoestanden heeft getolereerd.

Bron: The Guardian/Irish Independent