Hemels bier van Westmalle steunt de horeca

Van alle bieren van de Belgische abdijen mogen er maar zes de naam ‘Trappist’ dragen.
17/03/2021 - 14:45

De trappisten van de Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hartabdij in Westmalle verkopen hun goudblonde bier met een alcoholpercentage van 4,8 procent voortaan ook via de gespecialiseerde drankenwinkels en horeca. Het bier, dat te herkennen is aan het hemelsblauwe etiket, werd aanvankelijk slechts door de monniken en hun gasten bij de maaltijd gedronken. Later werd het ook aan de abdijpoort en in het Café Trappisten, rechtover de abdij, voor omwonenden en bierfanaten te koop aangeboden.

Lager alcoholgehalte

Broeder Benedikt vertelt dat het bier in het verleden slechts beperkt beschikbaar was. Maar de voorbije jaren was er een stijgende vraag naar bieren met een lager alcoholgehalte, en dus ook naar onze Extra. Daarom hebben wij beslist om de Westmalle Extra vanaf nu ook te koop aan te bieden via drankenhandels. Via die weg zal het bier ook zijn weg vinden naar cafés en restaurants. Op die manier wil onze abdij de drankenhandelaren en de horeca-uitbaters die zwaar werden getroffen door de economische gevolgen van coronapandemie iets speciaals aanbieden wanneer ze hun deuren opnieuw openen. Zij beleven moeilijke tijden. Hiermee kunnen wij hen steunen.

 

200 jaar traditie om de hoop op het einde van corona te vieren
200 jaar traditie om de hoop op het einde van corona te vieren © Trappisten Westmalle

Alleen trappistenabdijen mogen het geregistreerde merk ‘Trappist’ en het ‘Authentic Trappist Product’-logo gebruiken.

Bier van hoge gisting

Broeder Benedikt vertelt nog dat de trappisten van Westmalle in 1836 met het brouwen van start gingen. De Dubbel en de Tripel van de abdij vonden al snel hun weg en werden ook fel gesmaakt door een ruim publiek. Volgens Philippe Van Assche, de directeur van de brouwerij, is dat jaarlijks goed voor een productie van 130.000 hectoliter trappistenbier. De Westmalle Extra werd gewoonlijk echter slechts twee keer per jaar gebrouwen, goed voor 440 hectoliter of 2 procent van de totale productie. Het bier, met een lager alcoholpercentage, bleef voornamelijk voorbehouden voor de paters zelf en de bezoekers van de abdij. Sommigen vergelijken het met een tafelbier, maar dat doet het abdijbier oneer aan omdat het veel voller en rijker is van smaak ondanks het lage alcoholpercentage. Als ingrediënten voor dit goudblonde bier van hoge gisting gebruiken wij water, gemoute gerst en hopbellen. Aan het brouwsel wordt dezelfde gist toegevoegd als bij de Westmalle Dubbel en Tripel, maar de Extra heeft een veel lichter alcoholpercentage. Het is een levend bier, want het gist na in de fles.

Elk bier van een trappistenabdij heeft een uniek recept en een unieke gist

De 24 monniken van Westmalle volgen de regel van Sint-Benedictus, waarin het ora et labora (bid en werk) centraal staan. Daarbij voorzien de monniken, zoals voorgeschreven in de regel, ook in eigen onderhoud en zetten zij zich in voor caritatieve werken. Zo zijn er binnen de muren van de abdij een brouwerij, boerderij, bakkerij en kaasmakerij gevestigd. Maar wij streven daarbij geen productie- of winstmaximalisatie na, zegt broeder Benedikt. De inkomsten zijn bestemd voor het levensonderhoud van de monniken, het onderhoud van het klooster, de verloning van de mensen die in de abdij werken en de nodige investeringen. Het resterende bedrag wordt besteed aan ontwikkelingsprojecten en mensen in nood, maar ook voor de steun aan andere kloosters die door de veroudering van hun bewoners steeds moeilijker in eigen onderhoud kunnen voorzien.

Bekijk hieronder de videoclip met broeder Benedikt van de abdij van Westmalle.